Čtení na 3 min 21 Úno 2024

Petrolejová barva: Inspirace pro stylové kombinace

Autor: Katka
Čtení na 3 minuty

Barvy jsou nevyčerpatelným zdrojem inspirace, který nás neustále obklopuje. Můžeme je využít k vyjádření naší osobnosti i k oživení interiérů. Z široké palety barev čerpá také móda. Otevřete svůj šatník novým odstínům, jako je třeba petrolejová.

Tajemství petrolejové: Barva s proměnlivým odstínem a fascinujícím původem 

Některé názvy barev jsou zřejmé, jiné nám na první pohled mnoho neřeknou. Petrolejová patří spíše do té druhé skupiny. Jak vypadá například zimní bunda v tomto odstínu? Petrolejová je barva, která je kombinací tmavě modrých a zelených tónů. Je neobvyklá v tom, že její přesný odstín velmi závisí na úhlu dopadu světla – jednou může být o něco více modrá, jindy zase zelená.

Může se zdát, že je prostě tyrkysová. Petrolejová však spadá do zcela jiných tónů a má mnohem větší hloubku barev. Odkud tedy tato barva získala svůj název? Petrol znamená jednoduše… benzín. Ale co to má společného s tmavě tyrkysovou barvou?

Neodkazuje na barvu benzinu, např. v láhvi nebo kanystru, ale na barvy, které se z něj uvolňují na asfaltu zalitém slunečním světlem. Pozorovali jste někdy takový jev při chůzi? Jistě jste si všimli modrozelené barvy benzinu.

Někteří lidé tuto barvu přirovnávají k hlubinám rozbouřeného oceánu – a to je správné přirovnání. Jako odstín tmavé, těžké tyrkysové barvy lze petrolejovou zařadit do kategorie mořských barev.

Petrolejová v módním světě: Stylové tipy pro chladné roční období

Petrolejová je netradiční barva, která se s oblibou používá v interiérech nebo ve světě módy. Díky své hloubce a těžkosti se nejčastěji volí pro styling na chladnější roční období. Podzim a zima jsou obdobím, kdy petrolejová v našich šatnících kraluje. Vyplatí se například pořídit si zimní čepici v tomto odstínu a k ní ladící šálu a rukavice. Takové výrazné doplňky se pro toto roční období skvěle hodí.

Co ještě zvážit, když se rozhodujete pro oblečení v petrolejové barvě? Je třeba mít na paměti, že se bude nejlépe hodit k chladným typům – těm se světlou pletí a očima bude určitě slušet. A co teplé typy pleti? V jejich případě bude petrolejová skvělým barevným akcentem.

Vyberte správné kombinace a slaďte tuto barvu s jinými barvami, které ji dají vyniknout. Velmi dobrou volbou je švestkově fialová v případě, že máte rádi odvážný vzhled. Pokud však dáváte přednost poněkud tlumenějším barvám, slaďte petrolejovou s bílou nebo béžovou barvou. Tato kombinace bude jistě elegantní a nadčasovou volbou.

Nejnovější trendy petrolejové barvy

Teoreticky není složité najít ten správný look s výraznými barvami. Jak je to však v praxi? Zde je několik tipů, které vám pomohou sestavit dokonalý petrolejový outfit.

Jednobarevné oblečení: Přijde vám nudné skládat celý outfit z kousků stejné barvy? Nic nemůže být dále od pravdy! Takové outfity mají ve světě módy vždy své místo, ale zvolte oblečení v různých odstínech stejné barvy. Zkombinujte petrolejové sako s tyrkysovou halenkou a tmavě modrými kalhotami. Je to bezpečný a osvědčený způsob, jak stylizovat elegantní vzhled.

Kombinujte několik barev dohromady: Výše jsme zmínili, že petrolejová se dobře hodí k fialové. Stejně dobře však může vypadat i s odstíny růžové nebo žluté. Nebojte se experimentovat s barvami.

Vsaďte na barevný akcent: Nemusíte nutně nosit vše v petrolejové. Pokud patříte k těm, jejichž šatník je plný tlumených barev, může se jako netradiční akcent objevit sytá a těžká tyrkysová. U žen to mohou být například boty, u mužů kravata.

Oživte svůj outfit: Petrolejové doplňky pro stylový vzhled

Co by to bylo za módní look bez doplňků? Právě díky nim se často cítíme jedinečně a stylově. Využijte toho a vyberte si doplňky v zajímavé barvě, které váš outfit zvýrazní a dodají mu charakter.

Petrolejová barva zde bude skvělou volbou. Můžete si například vybrat trendy kabelku v této barvě a zkombinovat ji se stejně barevnými botami. Dobře budou vypadat také náušnice nebo vlasové doplňky v petrolejové barvě. Skvělý nápad je také použít tuto barvu při líčení nebo na nehty.

A co muži? Zde by bylo velmi dobrým nápadem zvolit například kravatu v jasném odstínu mořské tyrkysové. Pro každodenní nošení mohou být zajímavým řešením sportovní boty nebo baseballové čepice v petrolejové barvě.

I když jste příznivci klasických a tlumených řešení, může vás petrolejová oslovit a dodat vašemu oblečení nádech energie. Podívejte se, co tato barva dokáže, a zásobte svůj šatník kousky v tomto odstínu.

Přečtěte si další článek