Čtení na 3 min 13 Zář 2017

Chcete změnit svět? Změňte sebe! – Michal Hrabec, www.running2.cz

Autor: Nicole
Čtení na 3 minuty

Dnešní doba na nás klade stále větší nároky. Spousta práce, spousta stresu, povinností, až pomalu zapomínáme sami na sebe. To se mi stalo také a je to pět let, co jsem se rozhodl to změnit. Vážil jsem 120 kilo a začínal mít spoustu zdravotních problémů. A jak se mi to povedlo? Nechte se inspirovat, jak zhubnout v pěti krocích.

Rozhodnutí

Jakmile jsem se rozhodl, že se sebou musím něco udělat, měl jsme za sebou nejtěžší krok. Je totiž velmi snadné říkat, že nemůžu nic dělat se svým zdravím a s tím, jak vypadám.

Najít si čas

Protože času není nikdy dost, je potřeba si připravit plán. Rozhodl jsem se najít ve svém rozvrhu každý týden 4-5 hodin na sport. Do kalendáře jsem si tak poznačil 4 dny v týdnu běh. Hodina se ve dni najít dá vždycky, a hlavně při běhu se pěkně přemýšlí, takže jsem ve stejnou dobu vlastně i pracoval.

Zajistit si podporu

V začátcích mi hodně pomohlo, že jsme si s kamarády připravili výzvu, kdo naběhá nejvíce kilometrů za měsíc. To byl skvělý motor pro mou změnu, pomohlo mi to každý den znovu a znovu vyběhnout, i když to občas pěkně bolelo a často se mi nechtělo.

Kontrolovat dodržování

Skvěle bylo zaznamenávat si, kolik každý den naběhám, co sním a porovnávat si příjem a výdej energie.

Vytrvat

Po začátku to byla druhá nejtěžší věc vytrvat. Nevzdat to s prvním neúspěchem. Změna chvíli trvá, a tak se nenechejte zviklat tím, když váha první týden dva tři neukazuje žádnou změnu nebo dokonce ještě chvíli stoupá. Když překonáte první měsíc, dva, začne být pro vás sport naprosto samozřejmý a už vás nenapadne přestat.

K tomu tři rady, jak na to:

Proč cvičit hodinu?

Aby tělo přepnulo na změnu režimu, musí aktivita trvat alespoň 45 minut, poté lépe spaluje a následně probíhají v těle změny daleko efektivněji.

Jak kombinovat sport a stravu?

Hubnutí neznamená přestat jíst, znamená to změnit způsob stravování. Důležité je, aby strava byla vyvážená a nesmíte se trápit hladem. Na druhou stranu příjem energie musí být menší než její výdej. S tím pomůžou například aplikace na internetu.

Jak začít běhat?

Často se setkávám s otázkou, jak to mám udělat, abych vydržel běžet celou hodinu, už po pěti minutách mě píchá v boku a všecko mě bolí. Zapomeňte na rychlost, zapomeňte na vzdálenost. Klidně z počátku jen choďte a teprve postupně přidávejte běh. Vždy musíte být schopni při běhu mluvit, pak je cvičení nejefektivnější.

Michalovy tipy na sportovní a běžecké oblečení:

ADIDAS PERFORMANCEPUMA

NIKE / UNDER ARMOUR / ADIDAS PERFORMANCE / ADIDAS PERFORMANCE

Přečtěte si další článek