Čtení na 7 min 20 Led 2023

Jak si najít správné hobby?

Autor: Markéta
Čtení na 7 minuty

Nový rok – nové já! Když otvíráte další kapitolu svého života, možná přemýšlíte o změně, hledáte další příležitosti a chcete se otestovat ve zcela nové oblasti. Co takhle nový první nebo další koníček? Nabízíme vám několik tipů, jak začít!

Jak si najít hobby?

To je otázka, kterou si mnozí z nás kladou. Pokud jste někdy čelili tomuto dilematu – jsme tu pro vás. Koneckonců, mít hobby je způsob, jak trávit čas, projevovat se, rozvíjet své dovednosti, objevovat skryté talenty, zlepšovat svoji kreativitu nebo konečně relaxovat a odbourávat stres. Seznam výhod je obrovský, horší je, pokud se objeví nepřízeň osudu, která vám brání zahájit vaši vášeň – vlastně ani nevíte, co je pro vás hobby. Jak to zjistíte? V první řadě stojí za to zvážit sebe, svoji osobnost, zájmy a preferované aktivity. Preferujete aktivity uvnitř nebo venku? Sám nebo ve skupině? Psychické nebo raději fyzické? Nebo máte manuální dovednosti? Chvilkové zamyšlení vám pomůže vybrat si správnou cestu. Při výběru koníčka se vyplatí zvážit i finanční situaci – některé vášně vyžadují spoustu peněz, jiné například výlet do nejbližší knihovny. Nezapomínejte, že mezi záliby patří také nenápadné, každodenní činnosti. Vaření, pečení, čtení, sledování televizních seriálů může být také vaším koníčkem!

Jak zjistíte jestli je tento koníček pro vás?

Záliba je v podstatě vášeň pro předmět nebo činnost. Má být pro vás formou relaxu, formou příjemně stráveného volného času (pamatujte, že ne pro každého je práce jeho koníčkem). Záliba by vás měla na jedné straně uspokojovat a relaxovat, na druhé straně by neměla být zdrojem frustrace. Jelikož si často vybíráme konkrétní záliby na dlouhou dobu (a někdy i na celý život), vyplatí se vsadit na něco, co vás skutečně dělá šťastnými.

Seznam zajímavých koníčků

Nebudete to milovat, pokud to nevyzkoušíte – pokud jde o výběr koníčku, toto by měla být vaše první zásada. I po jmenování svých silných stránek, zájmů a provedení řady online testování se vám může stát, že vámi zvolený koníček, který měl být tím vysněným a ideálním, vám z nějakého důvodu nevyhovuje. Při hledání nové vášně si možná budete chtít prohlédnout seznam níže. Zde naleznete spoustu neobvyklých koníčků, rozdělených podle kategorií.

Pro sběratele

Máte pocit, že byste mohli něco sbírat, zkompletovat, hledat a mít potřebný úložný prostor? Sběratelství nepůsobí jako monotónní činnost, zároveň vám dává záminku k rozšíření znalostí a vzrušení z objevování vás bude provázet ještě dlouho. Ve skutečnosti můžete sbírat vše od tradičních razítek až po knoflíky, neobvykle tvarované kameny nebo porcelán.
Autogramy – od místních osobností až po světové celebrity.
Bibliofilství – knihomolství, sběratelství vzácných nebo krásných tisků a knih.
Deltiologie – pod tímto zvláštním názvem se skrývá sbírka pohlednic.
Filatelé – nebo sbírání známek, nových i starých, z celého světa.
Filobutonistika – sbírání knoflíků.
Magnetky – tuto vášeň můžete spojit s cestováním.
Militaria – zbraně z různých období, patřící konkrétním jednotlivcům.
Numismatika – staré mince.
Staré fotografie – můžete se specializovat na konkrétní témata a období, jako je carte de visite.

Pro milovníky dobré chuti

Kuchyně skrývá mnoho tajemství – možná je budete chtít objevit?
Destiláty – domácí likéry, likéry, vodky a vína se připravují už stovky let. Znalosti z chemie a fyziky se zde určitě sejdou.
Cukrovinky – od patrových dortů až po ovocné zákusky, cupcaky a maličké pralinky.
Zdobení dortu – někdo to spojuje s pečením, i když tvorba ozdob například z čokolády nebo cukrové pasty se může stát samostatnou tvůrčí činností.
Vaření – z této každodenní činnosti můžete učinit svou největší vášeň! Vyplatí se tuto oblast zúžit. Možná se chcete specializovat na konkrétní kuchyni? Vařit vegansky? Nebo se možná chcete zaměřit na molekulární gastronomii?
Káva a čaj – svět statisíců druhů kávy a čajů je vám otevřen. Můžete se specializovat na konkrétní druh nápoje, experimentovat s metodami vaření a dokonce se stát odborníkem na historii.
Pečení chleba – tento koníček se v poslední době opět dostává do obliby. Možná byste se i vy chtěli pochlubit domácím kváskovým chlebem?
Zavařeniny – určitě budete potřebovat spoustu sklenic, ale chuť domácího jahodového džemu nic nenahradí.
Výroba sýru – od běžného tvarohu až po ovčí a kozí sýry!
Uzeniny – nebo příprava domácích pochoutek z masa.

Pro ty, kteří se zajímají o módu a krásu

Teoreticky je to součást našeho života. Možná si každý den děláte rychlý make-up, vytváříte stylingové sety, vymýšlíte barvu polštářků do vašeho nového bytu. Co kdybychom se však do těchto oblastí ponořili hlouběji?
Make-up
Manikúra
Výroba kosmetiky
Módní design
Interiérový design

Pro umělecké duše

Máte pocit, že máte skrytý talent? Nebo se možná chcete kreativně projevit, zmírnit stres nebo vytvořit něco užitečného a hezkého pro váš domov. Jakýkoli důvod je dobrý začít dobrodružství s uměním.

Šperky – snili jste o vytvoření náušnic úplně od začátku? Tak směle do toho! Na výběr je mnoho metod, od výroby šperků tradičními metodami až po hru s korálky, plstí atp.
Keramika – výroba hrnců, sklenic, talířů.
Decoupage – nalepování motivů vyřezaných z ubrousků a dekoračního papíru na dřevo nebo plast
Pletení – vazby, smyčky, uzly… Pomocí háčku nebo drátu vytvoříte ubrousky, svetry, šály, čepice
Květinářství – aranžování kytic ze suchých i živých květin
Výšivka – nebo ‚malování‘ nití na plátno. Můžete se specializovat na konkrétní techniku ​​vyšívání. zlatá práce, vyšívání stuhou, korálkové výšivky, křížkové vyšívání, čelisťové práce zdobí oblečení nebo vytvářejí dílo připravené k zavěšení na zeď
Kaligrafie – umění krásného psaní je opět ve prospěch. Můžete použít nejen klasické pero a inkoust, ale také moderní pera a fixy
Malování – zřejmě jste malovali na hodinách výtvarné výchovy ve škole. Možná je čas se k tomu vrátit? Akvarely, olejové a akrylové barvy, kvaš, tempery, stojany, plátna a štětce již čekají.
Modelářství – můžete vytvářet nejen miniaturní verze aut, lodí či letadel, ale také postavit model vesnice nebo budovy, čímž vytvoříte například malý svět pro postavy z televizních seriálů. Nebo se vraťte do svých dětských dob a vytvořte si krásný domeček pro panenky.
Origami – k vytvoření trojrozměrného mistrovského díla stačí kousek papíru a šikovné prsty.
Patchwork – když se šití pojí s precizním plánováním a skládáním vzorů z různých látek.
Kresba – tužka/pero/pero do ruky!
Sochařství – do kamene a dřeva.
Šití – od jednoduchých forem, jako jsou podšívky polštářů až po nositelné oděvy a ozdobné vzory.
Tkaní – vytváření barevných čmáranic, šál, dekorací, uměleckých látek ze specifických pramenů nití. Vyžaduje to čas, trpělivost, ale je velmi obohacující.
Proutěné výrobky – pletení košíků, váz a složitých dekorací.

Pro fanoušky fyzické aktivity

Chcete být pořád v pohybu, ať už doma nebo venku? Nebo se chcete udržet ve formě a vytvarovat si skvělou postavu? Jakákoli motivace je dobrá k tomu, aby vás zaujala fyzická aktivita. Endorfiny získáte po cvičení zdarma.
Tanec – tango, valčík, folk nebo možná některý z latinskoamerických tanců? Ano, je to také forma cvičení a šance navázat nová přátelství.
Bojová umění – síla a vytrvalost v jednom. karate, taekwondo, judo.
Individuální sporty – zde je seznam opravdu velký, od běhu přes plavání, jógu, konče bruslením či jízdou na kole.
Kolektivní sporty – volejbal, basketbal, fotbal….
Rybolov – ano, i to je sport!
Golf – na rozdíl od zdání to není sport pro snoby.

Pro dobrodružné povahy

Někteří lidé neumí žít bez adrenalinu, vy ano? Pokud stále hledáte nové zážitky a máte gen pro neustálé objevování, vyzkoušejte jednu z těchto aktivit.
Horská turistika – pro lidi, kteří v horách najdou vše, co mají rádi.
Paintball – ideální zábava s partou přátel, chcete-li zažít trochu adrenalinu. Buďte varováni, někdy to může být bolestivé.
Cestujte – do blízkých i vzdálených koutů světa, autem či letadlem, sami nebo s partou přátel.
Extrémní sporty – obvykle vyžadují výbornou kondici a přípravu, takže nejsou pro každého. Patří mezi ně lezení, windsurfing, parašutismus a bungee jumping.
Urbex – putování po opuštěných budovách.

Přečtěte si další článek