Čtení na 2 min 12 Bře 2018

JAK VYBRAT BĚŽECKÉ BOTY – Michal Hrabec, www.running2.cz

Autor: Nicole
Čtení na 2 minuty

Výběr běžeckých bot podléhá poněkud jiným pravidlům, než výběr jiných bot. Ne že by nebyl důležitý vzhled, vždyť kdo by chtěl běhat v botách, které se mu nelíbí, ale zkrátka jsou i jiné okolnosti které je potřeba vzít v úvahu. Rozmyslet si musíme, po jakém povrchu budeme běhat, jak často a jaké vzdálenosti. Jak tedy na to?

1. Velikost

Běžecká bota musí být dostatečně velká, aby měla noha prostor v botě pracovat. Proto musí být alespoň o číslo větší, než vaše běžná obuv. Pokud máte širokou nohu, zvažte ještě o něco větší rezervu.

2. Silnice nebo terén

S botami je to jako s auty – můžete si pořídit silniční super rychlé boty. Boty pohodlné na dlouhé trasy, nebo pravověrné offroady. Dobrým vodítkem je vzorek podešve (podrážky). Silniční boty ji mají téměř hladkou nebo jen s jemným vzorkem. Boty do terénu pak od jemného vzorku pro běhání v parku, až po vzorek připomínající spíše kopačky u bot do nejtěžších podmínek.

3. Rychle nebo daleko

Podle své váhy, ale také podle toho, na co se cítíte byste měli volit tlumení boty. Rychlé závodní boty mají obvykle jen velmi malé tlumení, nejsou tak vhodné pro začátečníky a běžce, kteří hodlají běhat dlouhé běhy. I světový šampion Mo Farah v tréninku běhá v měkkých botách, přestože na závod vytahuje nejlehčí a nejméně tlumené boty.

Moje doporučení:

Silniční tlumené boty

ADIDAS PERFORMANCE / ADIDAS PERFORMANCE

Terénní speciál

SALEWAADIDAS PERFORMANCE

Závodní speciál

ADIDAS PERFORMANCE / NIKE SPORTSWEAR

Přečtěte si další článek