Čtení na 2 min 09 Dub 2018

VYRAŽTE DO PŘÍRODY: JAK VYBRAT BATOH radí Michal z running2.cz

Autor: Nicole
Čtení na 2 minuty

Je tady jaro a s ním začíná sezóna cestovatelů. Ať už chcete vyrazit na Bali, do Indie, na Nový Zéland nebo jen tak na české hory, jednu věc potřebujete pokaždé – a to je pořádný batoh. V nabídce Answear jich je spousta.

Nejprve si rozmyslete, co budete vlastně dělat:

Vyrážím na delší dobu mimo civilizaci

Pak potřebujete pořádně velký batoh, který vám ale umožní mít to důležité vždy po ruce. Ideální je proto batoh velikosti 50+10 litrů a větší. Krásně do něj dostanete náhradní boty, kompletní výbavu i potřebné jídlo.

Vyrážím na víkendovou procházku

V takovém případě postačí velikost 30-40 litrů, maximálně 40+5 pro případ, že si víkend prodloužíte a počítáte s tím, že si vše potřebné berete s sebou.

Pokud nejdete vyloženě do divočiny a budete využívat pohostinství horských chat, vystačíte si s lehkým batohem do 30 litrů.

Vyrážím na jednodenní speed hiking po horách

Tahle stále oblíbenější turistická disciplína, která kombinuje běh s chůzí předpokládá, že jdete velmi na lehko i přes to, že s sebou vždy máte dostatek výbavy, pro nenadálé příležitosti. (Počasí se v horách mění z minuty na minutu, nikdy nevíte, kde narazíte na problém a budete potřebovat dodatečnou výbavu). Pak si vystačíte s batohy od 15-22 litrů.

Na co si dát pozor?

Při výběru batohu si dávejte pozor na několik drobností, které vám můžou výlet dost znepříjemnit:

Konstrukce batohu

Velké batohy by vždy měly mít bytelnou kovovou konstrukci, která zajistí, že se nebude nijak bortit a na zádech bude vždy perfektně sedět. Menší batohy by pak měly být dostatečně pevné a držet tvar i bez této konstrukce.

Nastavitelnost popruhů

Mnoho batohů umožňuje jen velmi základní nastavení popruhů. Ty opravdu dobré, zejména větší, vám těch možností dávají mnohem více. Pokud navíc batoh nemá prsní a bederní popruh, jděte od něj rychle pryč.

Úchyty kapsy a stahování

Prohlédněte si, jak pohodlně se dá do batohu dostat, zda má členění prostoru, více kapes a podobně, představte si, jak ho budete používat a kdy se vám může jaká vychytávka hodit. Někomu se hodí úchyt na cepín, hůlky nebo mačky, jiný ocení kapsy dostupné bez sundávání ze zad.

Nikdy nevyrážejte s plným batohem!

Doporučení na závěr, pokud si před cestou naplníte batoh k prasknutí, pak vězte, že už po prvním dnu nebudete vědět, kam věci správně nacpat.

Speed hiking batoh / Malý batohStřední batohVelký batoh

Přečtěte si další článek