Čtení na 3 min 31 Bře 2024

Kapsulový šatník – jak může minimalistická móda změnit váš styl?

Autor: Katka
Čtení na 3 minuty

Zajímáte se o módu a setkali jste se s pojmem kapsulový šatník? Co to vlastně znamená? V našem článku se dozvíte, co je to kapsulový šatník, jak si ho vytvořit a co do něj uložit.

Kapsulový šatník – základní principy a výhody

Než se seznámíte s principy a výhodami tohoto řešení, chceme vám představit pojem zvaný kapsulový šatník. Není to totiž žádná novinka, již před více než půl stoletím ho vymyslela Susie Faux, majitelka londýnského butiku Wardrobe.

Susie Fauxová se domnívala, že ženy nakupují příliš mnoho oblečení a stále si stěžují, že nemají co na sebe. Rozšířila koncept minimalistického šatníku, kdy dámy mají jen několik základních kusů oblečení a vytvářejí z nich každodenní outfity. Myšlenku kapsulového šatníku v pozdějších letech využila módní návrhářka Donna Karan. Díky ní se tento koncept stal populární po celém světě.

Není to nic jiného než kolekce nejnutnějšího oblečení a doplňků, jako jsou dámské kabelky nebo šperky, které v různých kombinacích vytvářejí univerzální set do práce, pro každodenní nošení nebo pro zvláštní příležitosti. V praxi to znamená, že dámský šatník nemusí praskat ve švech. Zjistíte, že vám budou stačit maximálně dvoje vypasované džíny, několik halenek, sako nebo svetr.

Jaké jsou výhody kapsulového šatníku? V první řadě šetří místo. A vyhnete se také neuváženému nakupování a v důsledku toho také ušetříte. Místo tuctu párů kalhot, které nenosíte, máte jeden dobře ušitý a padnoucí model dámských džínů nebo plátěných kalhot. Toto oblečení vám pak vydrží několik dlouhých let.

Jak si vytvořit kapsulový šatník? Praktický průvodce

Abychom vám s vytvořením kapsulového šatníku co nejvíce pomohli, připravili jsme několik tipů. V první řadě byste v takovém šatníku měla mít maximálně 50 různých kusů oblečení. Jednotlivé kousky přizpůsobte vašemu individuálnímu vkusu a potřebám. Pokud například preferujete každodenní nošení šatů a sukní, mělo by se ve vašem šatníku nacházet především toto oblečení.

Nejdříve začněte celkovým úklidem své šatní skříně oblečení. Vyřaďte oblečení, které je vám příliš velké, příliš malé a to, které jste už léta nenosili. Nepotřebné oblečení můžete věnovat charitativním organizacím nebo ho prodat. Dáte jim tak druhý život. Využít můžete i náš projekt Wear & Share a věnovat tak oblečení na dobrou věc.

V dalším kroku se zamyslete nad tím, co potřebujete. Nezapomeňte, že jednotlivé kousky vašeho šatníku by měly být co nejkvalitnější. Rozhodněte se pro přírodní materiály – len, bavlnu nebo hedvábí, a dbejte na jednotný tón a styl výběru. Vyberte si maximálně pět barev oblečení, které bude hostit váš šatník. Zvažte také, jaké střihy zvýrazňují vaši postavu a čemu byste se měli vyhnout.

Kapsulový šatník – nezbytný prvek minimalistického šatníku

Seznam jednotlivých kousků oblečení, které je třeba do takového šatníku zařadit, však není pro všechny ženy stejný. Hodně záleží na vašem individuálním stylu a na tom, zda dáváte přednost ležérnímu, pracovnímu nebo sportovnímu vzhledu. Připravili jsme pro vás alespoň přibližný seznam oblečení a doplňků, které by měly mít ve vašem šatníku místo:

  • 3-4 šaty na podzim a zimu,  
  • 3-4 šaty na jaro a léto,  
  • 1 večerní šaty pro zvláštní příležitost,  
  • 1 sportovní legíny,  
  • 2 páry dobře padnoucích džín (jedny světlé a jedny tmavé), 
  • 2 košile,  
  • 2 sukně na léto,  
  • 2 sukně na zimu,  
  • kabát na jaro,  
  • kabát na podzim,  
  • zimní bunda,  
  • bunda do deště na jaro a podzim,  
  • 1 bílá košile,  
  • 3 svetry nebo mikiny (včetně jednoho kardiganu),  
  • 4 klasická trička,  
  • 2 topy na léto,  
  • 4 halenky (dvě s krátkým a dvě s dlouhým rukávem). 

Tento seznam si samozřejmě můžete upravit podle svých preferencí. Pokud nenosíte halenky, můžete je nahradit více tričky a naopak.

Příklady a inspirace k následování

Pokud potřebujete outfit pro každodenní nošení, např. na nákupy nebo do města s přáteli, zvolte klasické bílé tričko, modré džíny a pohodlné tenisky nebo baleríny.

Elegantní kalhoty s bílou halenkou a vysokými podpatky jsou ideální do práce, na obchodní schůzky nebo na oběd s obchodními partnery. Pro večerní příležitost zvolte elegantní a nadčasové malé černé šaty. Vzhled doplňte minimalistickými zlatými nebo stříbrnými šperky a samozřejmě kabelkou.

Nechte se inspirovat stylisty a influencery, kteří propagují vytvoření těchto mimalistických šatníků a sdílí své tipy. Najděte si ty, kteří mají podobný styl jako vy.

Přečtěte si další článek