Čtení na 4 min 31 Pro 2021

Mají novoroční předsevzetí smysl?

Autor: Markéta
Čtení na 4 minuty

Nový rok, nové já! – s radostí oznamujeme a vytváříme seznam dalších usnesení. Je tu euforie, vzrušení, velké plány a sny… které obvykle vycházejí z ničeho. Na konci příštího roku se nevracíme k sumarizaci těchto plánů, systematicky na ně zapomínáme v průběhu 12 měsíců, nebo se vracíme zpět do začarovaného kruhu a vytváříme body, které je těžké si odškrtnout. Jak to změnit? A mají vůbec novoroční předsevzetí smysl?

Nejoblíbenější novoroční předsevzetí

Každý rok může váš seznam cílů na příštích 12 měsíců vypadat podobně. Mezi nejoblíbenější novoroční předsevzetí patří ta, která se týkají fyzické aktivity. Každý leden se posilovny a fitness kluby naplní lidmi, aby se postupem času staly méně navštěvované – na jaře jsou na těchto místech k vidění prakticky jen sportovci. Každý rok mnozí z nás slibují, že zhubnou, přestanou kouřit (pokud kouří), naučí se nový jazyk nebo tvrději zapracují na tom, co už dělají, vydají se na cestu snů… Žít aktivněji, oblékat se a vypadat jako hvězda, být dokonalejší. Seznam je dlouhý, požadavky vysoké a času málo.

Co je podstatou novoročních předsevzetí?

Proč přelom starého a nového roku nahrává předsevzetí? Je v tom jistá symbolika. Máme rádi určitá čísla a data, která pro nás mohou být začátkem něčeho nového. Začátek příštího roku, měsíce nebo týdne je dokonalým symbolickým okamžikem, kdy můžete jednat s dvojnásobnou silou a dychtivě přijímat nové výzvy. I když stojí za to si uvědomit, že většina vašich cílů nevyžaduje konkrétní datum. Pokud chcete něco změnit, nečekejte, až udeří Magic Midnight – začněte hned!

Objevte význam novoročních předsevzetí

Většina novoročních předsevzetí je o zvycích: chceme jíst zdravěji, více se hýbat, učit se, vstávat dříve, být ještě aktivnější. Mezitím jsou zvyky v nás obvykle zakořeněny jako kořeny dubu v zemi – jejich změna vyžaduje čas, pravidelnost a vytrvalost.

„udělat volbu, která je v tuto chvíli o 1 % lepší nebo o 1 % horší, se zdá bezvýznamné, ale v průběhu životních okamžiků takové volby dělají rozdíl mezi tím, kým jste. Úspěch je výsledkem každodenních návyků, nikoli jednorázových, zásadních životních změn.“ Jednorázovou akcí své novoroční předsevzetí nesplníte. Je také na zvážení, zda skutečně vyplývají z vašich potřeb nebo třeba potřeb druhých a jejich očekávání vůči vám (nebo možná vašich představ o tom?). Pouze předsevzetí vytvořená z vašich vnitřních tužeb a mají šanci být realizována.

James Clear „Atomic Habits“

Co vás přiblíží k dosažení vašich cílů?

Každoročně si u příležitosti dalšího roku vytvořte seznam svých cílů, snů a tužeb. Máte rádi tento typ seznamů, rádi si děláte poznámky a sepisujete různé typy tzv. bucket listů? Pokračujte v tom! Když si sepíšete novoroční předsevzetí, uvědomíte si, kolik toho ještě musíte udělat (a kolik je skutečně ve vašich rukou), možná zkrotíte chuť dosáhnout všeho najednou a vytyčíte si jasnou cestu ke svému cíli. Mimochodem, odškrtávání zvládnutých předsevzetí bude opravdu fascinující! Důležité však je, aby bylo co odškrtávat. V první řadě se vyhněte zbožným přáním, vzdejte se nereálných očekávání (nikdo nedokáže zhubnout 20 kg a vyrýsovat svaly za 3 měsíce) a zaměřte se nikoli na cíl samotný, ale pouze na kroky, které vás k němu přiblíží. Nebo spíše na malé krůčky – pravidelnost je důležitější než kvantita.

  • Chcete se naučit lépe jazyk? Zkuste se každý den 20 minut učit nová slovíčka.
  • Plánujete více číst? Možná by bylo dobré číst minimálně 10 stránek denně v určitou dobu?
  • Chcete přestat kouřit? Na začátku omezte počet vykouřených cigaret a postupně je každý týden snižujte, dokud nedosáhnete 0.

Co se stane, když se za 12 měsíců podíváte na svůj seznam a se smutkem zjistíte, že jste nesplnili svá novoroční předsevzetí? Za prvé, nenechte na sobě pocítit hořkost neúspěchu – pokud jste to jen zkusili, váš nenaplněný cíl není neúspěch, je to malý hrbol na cestě ke splnění vašeho snu. Vstaňte a jděte dál Nebo jste si možná stanovili cíl, kterého je těžké dosáhnout?
Jednejte v souladu se sebou samým, nebojte se, ale také se nevzdávejte – jsou to pouze novoroční předsevzetí.

 

 

Přečtěte si další článek