Čtení na 4 min 29 Kvě 2019

NIC SE NÁS NEDOTÝKÁ TAK ČASTO JAKO LÁTKA

Autor: Nicole
Čtení na 4 minuty

„A jaký je zrovna tento materiál?…. Z čeho je tenhle kousek? “ Myslíme si, že mnohé z vás, si při brouzdání našim módním e- shopem, již položily otázku tohoto typu. Konečně, svědčí o tom i vaše e-maily, či písemné dotazy na naše stránky. Dali jsme proto v Answear týmu hlavy dohromady a pro všechny milovnice módy, módní maniačky, fashionistky, či vyznavačky stylu i elegance, jsme připravili speciální fashion průvodce o látkách, jejich složení i samotné údržbě módních kousků, které si u nás pořídíte. Věříme, že vám tak zpřehledníme nejen trendy v oblasti materiálů, které dennodenně nosíte, ale umožníme udělat i další krok a obohatíme vaše znalosti ve světě módy.

Račte vstoupit a pozorně čtěte!

CO JE BAVLNA?

Nejzákladnější a nejpříjemnější materiál pro výrobu oděvů získávaný z vláken bavlníku. Jelikož bavlna výborně absorbuje vlhkost, je vzdušná, pevná a dobře se pere, je na léto ideální volbou. Ať už je řeč o šatech, halenkách, tričkách, topech nebo kalhotech. Na štítcích na oblečení má bavlna zkratku BA nebo CO z anglického cotton. Objevit se však může také pod názvy Baumwolle nebo Algedon. Často se ale mísí se syntetickými materiály zejména proto, že v její organické podobě špatně drží tvar, rychleji se vytahá a opotřebuje. Při praní, myslete na to, že se může nevhodně zvoleným pracím programem seprat. Samozřejmě ji můžete žehlit.

ŠATY / ŠATY / KOŠILE / VESTA

CO JE LEN?

Lehký a vzdušný len je na parné letní dny jako stvořený. Jde o jeden z nejlehčích a zároveň nejpevnějších přírodních materiálů, který má v letních kolekcích nezastupitelné místo. Malou nevýhodou je jeho mačkavost, která je však pro lněné oblečení charakteristická. Kdyby se látka nekrčila, je to znakem toho, že něco není v pořádku. Lněné kousky jsou vzdušné a na tělo velmi příjemné. Pozor však na to, pokud se v létě rychle zpotíte, mokrým mapám pod podpažím se na látce neubráníte. Z lněných kousků je dobré vybírat si košile, šaty či halenky, ale i široké kalhoty nebo tuniky volnějších a vzdušných střihů. S lnem však při údržbě opatrně. Jelikož jde o kvalitní materiál, upřednostněte raději čistírnu. V případě, že máte automatickou pračku s programem len můžete praní realizovat i doma.

KALHOTY / SUKNĚ / ŠATY / SAKO

CO JE HEDVÁBÍ?

Skvělou vlastností hedvábí je kromě jeho lehkosti a jemnosti i chladivost. Hedvábný materiál je v létě velmi příjemný a zároveň v sobě nese punc jistého luxusu. Skvěle se kombinuje s materiály jako je denim, bavlna nebo případně i satén. Ideální je však, pokud se můžete odít do hedvábí celá – například v letním období by model šatů ve vašem šatníku neměl chybět. Ačkoli mnoho lidí hedvábí nepokládá za ideální letní materiál, opak je pravdou. Je lehké, jemné, tvořené z přírodního vlákna, příjemné na dotek, a v horkých letních dnech má dokonce i chladivý účinek. V současnosti se k hedvábným vláknům přidává téměř vždy i příměs jiného složení, jako například lyocell. Při volbě hedvábného oblečení nelze zapomínat, že tento materiál nemá v porovnání se 100% čistým hedvábím až takovou výraznou schopnost absorpce vlhkosti. Nepodceňte proto fakt, že na tmavších kouscích se vám při zvýšeném pocení mohou objevit viditelné fleky. Údržba při smíšeném typu hedvábí je nenáročná, neboť jej můžete vyprat na jemné praní. Kousek z čistého hedvábí rozhodně zaneste raději do čistírny.

KALHOTY / KALHOTY / HALENKA / TOP

CO JE MODAL?

Modal je přírodní materiál, druh viskózy, vyráběný z celulózy bukového dřeva, kterému se říká umělé hedvábí. Na dotek připomíná bavlnu, ale bavlna to není. Modal je hladší, praktičtější a na údržbu jednodušší. Jelikož je velmi lehký, vzdušný, a navíc skvěle odvádí pot, nosí se velmi příjemně. Často se používá na výrobu spodního prádla, kde je kromě modalu i příměs bavlny a elastanu. S údržbou si nedělejte starosti, modal perte podobně jako bavlnu, bez problémů snese praní na 40 °C i na 60°C. Na rozdíl od bavlny se modal praním nesmršťuje, neztenčí a neprodře se. Sražení materiálu také nehrozí.

KALHOTY / TOP / ŠATY / ŠATY

CO JE LYOCELL?

Je to přírodní materiál nové generace získaný z bukové nebo dubové celulózy ekologicky přátelským způsobem. Lyocellové vlákno vyniká vysokou pevností, takže se jen tak lehce neprodře. Díky speciální technologii výroby je velmi příjemný na dotek, dobře odvádí vlhkost, téměř se nemačká, na těle příjemně chladí, a proto je tento materiál mimořádně vhodný na letní oděvy. Lyocell perte na nižších teplotách a totéž platí i pro žehličku – materiál z lyocellu žehlete na středním stupni.

ŠATY / ŠATY / SUKNĚ / SAKO

CO JE VISKÓZA?

Viskóza, anglicky rayon nebo „umělé hedvábí“ je celulózové vlákno, jehož základním produktem při výrobě je dřevo. Je podobná hedvábí, ale má lepší užitné vlastnosti. Dobře saje, je měkká, splývavá na těle (dobře se nosí), umí hospodařit s lidským teplem (v létě chladí, v zimě drží teplo), nežmolkuje se a nepřitahuje až tak nečistotu. Pro úplnost je třeba však dodat, že viskóza není elastická a nepruží. Pruží jen viskózový úplet, do kterého jsou přidávány elastická vlákna. Látku lze prát v pračce, na 30°C. Její zvláštností je to, že při namočení jakoby ztvrdne, ale po uschnutí se opět vrátí do své původní podoby. Žehlit viskózu zpravidla není nutné, ale když máte tu potřebu, použijte při žehlení nižší teplotu.

KOŠILE / KALHOTY / ŠATY / ŠATY

KABELKY

Přírodní materiály ovládly svět módy i v sekci důležitých doplňků, jakými jsou dámské kabelky. Pokud se ráda vracíte k přírodním materiálům, přinášíme vám pár inspirací, které by během tohoto léta neměly ve vaší fashion výbavě chybět. Bambusové, proutěné, slaměné či jiné ekologické imitace jsou hitem číslo jedna. Můžete je nosit ke všem letním materiálům, k šatům, ke květinovým vzorům, k džínovině, ale i ke kůži. Velmi šik budete, pokud si například na rukojeť těchto kabelek uvážete krátký šátek nebo vtipný přívěsek.

Přírodní kabelky – košíky

KABELKAKABELKAKABELKAKABELKA 

Bambusové kabelky

KABELKAKABELKA / KABELKA / KABELKA

Lněné kabelky

KABELKAKABELKA 

Přečtěte si další článek