Čtení na 3 min 04 Čvn 2019

ŘEČ BAREV?

Autor: Nicole
Čtení na 3 minuty

Žlutý kostým a růžová kabelka? Nebo modro – červené boty? V barvách je síla, proto se jich nebojte zakomponovat do vašich stylingů. Hrajte sis odstíny, mixujte, zkoušejte a vytvořte si tak vlastní color blocking.

Význam barev ve vašem šatníku

Za každou barvou, kterou si pro sebe zvolíte, se ukrývá hlubší význam. Její výběr určuje vaši náladu, emocionální rozpoložení nebo aktuální potřeby. Pokud znáte barevnou řeč módy, budete umět s lehkostí vyjádřit svou osobnost prostřednictvím tohoto detailu. Potřebujete vyzvednout svou sílu a sebedůvěru, sáhněte po červené, byť jen při výběru doplňků. Chcete si získat důvěru lidí a přitáhnout je na svou stranu? Ne bezdůvodně je proto tmavomodrá preferovaná v podnikání. Dobře se dá zkombinovat například s neutrální šedou, vyjadřující schopnost vést. Citově založení lidé budou zase preferovat žlutou nebo oranžovou. Zelená je barva jemnosti a vyváženosti – na ni kladete důraz, pokud chcete být vnímána jako loajální a klidná. Harmonii a pocit tepla představuje bronzová. Abyste v ní však nepůsobily konzervativně až nudně, doporučujeme nosit ji v přiměřeném množství a promíchat ji s jinými barvami. Bílá symbolizuje čistotu a vynikne na slavnostech. Pokud si budete umět vybrat správný typ odstínu, který lichotí vaší pleti, krásně vám rozzáří tvář. Naopak černá, ačkoli je nadčasová a elegantní, pokud jste v ní oděná celá, může navozovat dojem smutku a osamělosti. Barva luxusu a bohatství je fialová. Šaty v tomto odstínu budou proto dobrou volbou vyjadřující vaši majestátnost.

Samozřejmě barva není všechno. To, jak ji vnímáme a jak působí na naše okolí, záleží i na jejím odstínu, intenzitě i celkovém proporcionálním rozložení s jinými barvami.

ANSWEAR / MEDICINE / LIU JO / MANGO / TOMMY JEANS

Jak správně používat color – blocking?

Pokud znáte význam jednotlivých barev, máte již své oblíbené, je na čase naučit se je umět správně kombinovat. Možná vás bude lákat color blocking právě v kombinaci kontrastních barev. Takové outfity vypadají působivě, jsou atraktivní pro oči a umožňují vám vyniknout z davu. Neexistuje lepší způsob, jak prostředí, ve kterém se pohybujete oslnit energií a dobrou náladou.

I zde však platí několik pravidel. Zaprvé, nejprve si vybírejte doplňkové barvy (najdete je na opačných stranách barevného kruhu) s podobným stupněm sytosti. Žlutá bude dobře fungovat s fialovou a oranžovou, či s kobaltovým odstínem. Růžová se bude dobře snoubit se zelenou. Zadruhé nechte své barvy existovat! Ať jsou vaše střihy poměrně jednoduché, přičemž barevné pole mohou být dostatečně rozsáhlé. Rozšířená sukně a klasická halenka, dvoudílný kostým a větší kabelka, oversize kabát a široké kalhoty, nabízejí jen pár návrhů pro vás. Nechte pracovat svou představivost, bavte se vašimi kombinacemi a vyberte si to, co je pro vás nejlepší. Vytvořte si svůj vlastní barevný kód!

 

PINKO / MEDICINE / TOMMY JEANS / ANSWEAR / ONLY

TALLY WEIJL / RALPH LAUREN / FILA / BALDOWSKI / TOMMY HILFIGER

Podívejte se na celou kolekci >>>

Přečtěte si další článek