Čtení na 4 min 13 Pro 2023

Vánoční dekorace: Vytvořte si doma speciální atmosféru

Autor: Katka
Čtení na 4 minuty

Vánoce jsou kouzelným obdobím, kdy váš domov naplňuje teplo, radost a blízkost rodiny. Nalaďte se ještě více na sváteční atmosféru pomocí vánočních dekorací.

Chvíle strávené s rodinou a přáteli, společné jídlo, odpočinek u dezertu, světlo svíček a blikající světýlka na vánočním stromku. Tyto drobné okamžiky dotvářejí vánoční okamžik. Přípravy na Vánoce jsou často stresující a pracné. Proto je dobré se na ně připravit co nejdříve, a hlavně myslet na to, že vánoční čas je obdobím, kdy se setkáváte s přáteli a rodinou, a není důležité, zda máte perfektně naklizený a vyzdobený domov.

Dekorace na vánoční stůl

Základem útulného vánočního prostředí je krásně nazdobený stůl. Ten podtrhuje slavnostní charakter rodinného setkání. Slouží také jako centrum dění. Při dekorování vánočního stolu začněte přemýšlet o jeho uspořádání. Jeho nejdůležitějším prvkem by měl být elegantní ubrus. Pokud nevíte, jakou barvu zvolit, rozhodněte se pro klasickou bílou. Je to univerzální řešení, které se bude skvěle hodit k jakémukoli nádobí. Ti, kteří dávají přednost výrazným barvám, si mohou vybrat ze slavnostní palety lahvově zelené, červené, bordó, zlaté a stříbrné.

Na vánočním stole nesmí chybět nádobí. Zvolte talíře s jednotným motivem. Hluboký talíř položte na mělký. Vedle něj umístěte misku, příbory, ozdobné sklenice na vodu a další nápoje. Nezapomeňte na ubrousky, které můžete zajímavě poskládat, a na svíčky, které dodají stolu útulnou atmosféru.

Do středu stolu umístěte slavnostní dekorace. Osvědčeným tipem jsou smrkové větvičky, které jsou spojovány s prosincovou sváteční atmosférou. Zkombinujte je s dalšími přírodními prvky, jako je dřevo, šišky nebo vonné vanilkové tyčinky, a sestavte střed stolu v tradiční podobě věnce. Všechny prvky nemusíte lepit dohromady. Stačí je naaranžovat na dřevěný podnos. Nezapomeňte stůl nepřetížit příliš velkým množstvím dekorací, protože by působil chaoticky. Vysoké dekorace umístěné uprostřed stolu navíc ztíží hostům vzájemnou komunikaci.

Vánoční stromek v jedinečném stylu

Nic nepotěší více než krásně ozdobený vánoční stromek. Bez ohledu na to, zda se rozhodnete pro živý nebo umělý stromek, zvažte, jak jeho uspořádání přizpůsobit vašemu interiéru a stylu. Výběr je veliký. Můžete si vybrat ozdoby na vánoční stromek z krajky, plsti, dřeva, keramiky, skla nebo plastu.

Dřevěné ozdoby se vyznačují jedinečným stylem, trvanlivostí a také dokonale ladí se zelenými větvemi vánočního stromku. Ozdoby z přírodního materiálu vypadají nesmírně půvabně a vnášejí do domova hřejivou, rodinnou atmosféru.

Stále oblíbenější jsou skleněné, kovové a porcelánové ozdoby. Ručně malované a různobarevné figurky dodávají vánočnímu stromku jedinečný charakter. V trendu jsou zejména vintage aranžmá, která dokonale navozují vánoční atmosféru dávných let.

Ozdoby na vánoční stromek doplňují vánoční světýlka. Zdobení začněte základním osvětlením, světýlka umístěte rovnoměrně na vnější stranu větví a poté je veďte ke kmeni vánočního stromku. Stejně důležitý je i výběr světel. Na trhu jsou k dispozici jak bílá a teplá světla, tak i barevné verze, které dodají vánočnímu stromku extravagantní nádech. Atmosféru může podtrhnout možnost regulace intenzity světel, díky které můžete osvětlení přizpůsobit danému okamžiku, od jemného osvětlení až po intenzivní záři.

Vánoční ozdoby na každém kroku

Při zdobení svého domova se nemusíte držet pevně stanovených pravidel. Vyberte si dekorace, které se hodí k designu interiéru nebo které se vám prostě líbí. Pokud nemáte místo na tradiční vánoční stromek, zvažte alternativy. Zajímavou možností je stromek z větví, překližky nebo dřeva. Vánoční stromek můžete vytvořit také z vánočních světel a kovového rámu. Alternativní vánoční stromky vám umožní vyjádřit vlastní kreativitu a dodají vaší vánoční výzdobě originalitu.

Skleněné ozdoby spolehlivě navodí slavnostní atmosféru. Jsou to klasické vánoční ozdoby. Jemné skleněné hvězdy a vánoční stromečky se skvěle hodí jako ozdoby na stůl nebo k výzdobě televizníhp stolku. Dodají vašemu interiéru nádech elegance, přičemž se mihotavá záře světel odráží v jemných odlescích skla.

K vytvoření sváteční atmosféry vám pomohou také vázy. Naplňte je větvičkami zimní jedle, červenými bobulemi a stříbrnými šiškami. Květinová aranžmá ve vázách vnesou do domova svěžest a přírodní vůni. Celé aranžmá můžete doplnit svíčkami. Rozhodněte se pro klasické bílé nebo zvolte ty ve svátečních barvách, jako je červená, zelená nebo zlatá.

Vánoční výzdoba domova vám pomůže k vytvoření kouzelné sváteční atmosféry. Použijte dekorace, které váš interiér ještě více zkrášlí. A nezapomeňte do výzdoby vnést váš osobitý nádech, který bude odrážet váš styl a vkus.

Přečtěte si další článek