Čtení na 6 min 25 Lis 2021

Ženy plné lifespiration: Dominika Pokludová

Autor: Markéta
Čtení na 6 minuty

Jednou z ambasadorek mezinárodní fotografické soutěže Lifespiration starts here módního e-shopu Answear je i blogerka, influencerka a content creatorka Dominika Pokludová. Dominika jako správná mileniálka ovládá sociální sítě a žíví se právě tvorbou jejich obsahu. Mimo jiné ráda cestuje a pro mnohé z generace Y je inspirací.

Na svém IG účtu @dominika.po máš téměř 95 tisíc sledujících. Inspirovat lidi prostřednictvím sociálních sítí byl Tvůj cíl nebo se to stalo tak nějak „samo“?

Když jsem si zakládala Instagram, tak jsem se hodně věnovala cvičení, běhání a taky hodně pestré stravě. Jedla jsem na tu dobu dost kontroverzně, začínalo se rozvíjet paleo směr (neboli teď známé „Cukrfree’’) a já ho milovala a cítila se na něm báječně. Celý tento lifestyle se mi odrážel na příspěvcích – samé recepty, fotky jídel nebo příspěvky cviků. Aniž bych chtěla nebo se výrazně snažila, tak sledující šli nahoru sami. V tu dobu ještě nikoho ani nenapadalo, kam by to až mohlo dojít a že se takovým způsobem bude dát vydělat.

Lifestylových blogerů a influencerů je nespočet. Myslíš si, že je v dnešní době na Instagramu těžší uspět než dřív? Co bys takovým lidem, kteří se chtějí živit influencer marketingem poradila?

Ani si nemyslim, že by to bylo nějak těžší (obě doby mají svoje pro a proti). Všichni nějak začínáme, rozdíl vidím hlavně v době. Nyní je sice daleko příznivější doba, ale trh je influencerama přesycen. Když jsem začínala já, tak pojem influencer neexistoval. Bylo trošku jednoduší vyrůst, ale na škole se mi zas za to smáli, společnost pro to neměla pochopení (to nemá ani dnes, ale je to lepší :D). Ikdyž sama vnímám, že je instagramový svět námi přehlcen, tak pokud nějaký „nováček’’ najde na tomto trhu díru a začne se jeho tématu věnovat, tak jeho Instagram díky jeho originalitě neuvěřitelně vyletí.

Pojem influencer je ve společnosti často vnímán i negativně. Čím si myslíš, že je to způsobené a jak ho vnímáš Ty sama?

Internet je velmi zvláštní místo, kde se každý může projevovat tak, jak chce. A někdy to, co vidíme, není úplně nejšťastnější. Kromě toho ale za tím lidé vidí to, že „se člověk jen fotí s produkty a dává si to na instáč’’. Už nevidí to ostatní. Budování komunity, neustále odepisování fanouškům, vymýšlení focení, receptů a jiného obsahu. To jsou věci, co zaberou hodiny (opravdu). Přirovnávám tuhle práci k vedení vlastního časopisu, kde ale jedna osoba dělá vše. Od fotografa, přes asistentku, produkční, ředitelku firmy, slečna na maily a komunikaci, make up artist atd. Jsou za tím věci, které si lidi někdy neuvědomují a které žerou čas. Společnost chápu, že je influencer vnímám negativně, ale je to spíš špatnou zkušeností. Je tu hromada osobností, která vytváří smysluplný, skvělý obsah, za který by se nemusel nikdo stydět.

Dostáváš na Instagamu nějaké negativní komentáře? Pokud ano, jak se s „hejty“ vyrovnáváš?

Hejty úplně často nedostávám, jednou za čas se něco objeví, ale už jsem se za ty roky naučila si z toho nic nedělat. Mimo to jsem taky asi dospěla (a sledují mě rodiče mého přítele :D) a přirozeně se uklidnila. Za ty roky už vím, co očekávat od lidí na internetu, tak si nějaké názory někdy odpustím, což mi je občas líto. Ale všechny „hejtovací diskuze’’ nikdy k ničemu dobrému nevedou a já na to po těch letech už nemám energii :D.

Jaká je podle Tebe budoucnost sociálních sítí?

Já nejsem marketingový guru a nedokážu správně odpovědět. Myslím si, že se to bude posouvat dál a dál, až tomu budu rozumět jako moje babička Instagramu (tedy vůbec). Vše se posouvá do videí, které moc ráda konzumuji, ale neumím je vytvářet s takovou láskou jako fotky. Doufám, že Instagram pojede dál. Mám ho ráda, poznala jsem díky němu svoje nejlepší kamarádky, maminky můžou mít detailní přehled o tom, co se nám děje v životě a je to pro mě taková minitelenovela. Z obou stran: zbožňuju pozorovat cizí životy a na druhé straně tu telenovelu vysílat, komunikovat s lidmi a žít se svými sledujícími.

Kde čerpáš na Instagramu inspiraci? Prozraď nám nějaké Tvé oblíbené IG účty, české nebo zahraniční.

Za Čechy určitě @alexsedlackova , @alexfranova, @luciemin a za zahraniční určitě @kenzas @jannid anebo @sarahs_day .

Jedna z věcí, na kterou je Tvůj blog a Instagram zaměřen je móda. Jaký je Tvůj vztah k módě? Změnil se nějak za poslední dobu?

Poslední dobou, když vememe fakt, že žijeme v pandemii a trávím 70 % svého času doma, tak se můj styl změnil rozhodně. Během této pandemie jsem v oblíkání šíleně zlevnivěla. Modely, které bych si dřív vzala s nadšením, už radši ani neoblékám a sahám po pohodlných a obyčejných kouskách. Z toho mám radost, konečně jsem začala nosit takové kousky, ve kterých se cítím báječně, dřív jsem nosila ty, které byly více ‘’fashion’’. Na druhou stranu jsem teď odborníkem na obyčejná trika, sportovní legíny, tepláky a oversized mikiny. :)

Kromě influencer marketingu se věnuješ i fotografování, to je další obor, kde je velká konkurence. Je těžké a je vůbec nutné se něčím od ostatních fotografů odlišovat?

Focení jde ruku v ruce s mým instagramovým profilem a jsem za to nesmírně vděčná. Fotit jsem chtěla už od mala a když nad tím teď přemýšlím, tak jsem to zatím celý život díky mému zapálení dělala. Někdy mi to šlo lépe, někdy hůře.
Díky focení mám Instagram a díky Instagramu mám klienty. Někdo to může brát za výhodu, já zas za neuvěřitelnou zodpovědnost. Jsem v tomhle na sebe neuvěřitelně sebekritická. Před pár lety jsem pro klienty vůbec fotit nechtěla. Důvod byl právě konkurence. Je tu tolik fotografů, kteří to dělají líp než já, tak proč by si klienti vybrali mě. Kamarádka mi na to ale řekla, že kdyby si chtěli vzít ty jiné, tak si je vemou, ale že chtějí právě mě. To mě nakoplo a šla jsem do toho.
Bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí, protože dělat lidem takhle radost, je pro mě fakt nepopsatelný. Z každého focení si přeju, aby klienti neměli jenom fotky, ale i zážitek z celé akce. Dělám vše pro to, aby se u focení cítili uvolněně, příjemně a krásně. To se pak na fotkách odrazí a právě tím jsou jiné.

Teď nechme sociální sítě stranou. Co Tě v životě inspiruje? Kde hledáš svoji životní inspiraci?

Možná to bude znít jako klišé, ale jsou to mí nejbližší. Mé nejlepší kamarádky, rodiče, teta, ségra a přítel. Se všemi mám velmi blízký vztah a jsou to nejdůležitější lidé v mém životě. Na jejich názorech mi záleží a formují moji osobu. Ti ze mě dělají člověka, jakým jsem (ještě větší klišé). A samozřejmě mě ještě inspirujou citáty z Pinterestu (to jen vtipkuju :D).

Co bys vzkázala ženám, které teprve sbírají odvahu jít si za svými sny?

Jděte do toho. Pokud to totiž neuděláte, budete si to vyčítat do konce života. Zodpovězte si otázku, co nejhoršího se může stát, když to zkusíte. Zjistíte, že to pravděpodobně nebude tak strašný. Odpověď na otázku, co by se stalo, kdybyste to nezkusily, bude hůř stravitelná.

Přečtěte si další článek