Čtení na 4 min 12 Říj 2021

6 ikonických hororů, které vám zmrazí krev v žilách. Vzpomeňte si na ně společně s Vans

Autor: Markéta
Čtení na 4 minuty

Halloween nás čeká za necelý měsíc. Strach bát se! Kultovní hororové filmy vás naladí na horor – nyní si je můžete pamatovat také díky značce Vans a jeho „děsivé“ limitované kolekci.

Rádi se bojíme! Možná proto hororové filmy, které vznikly z lidových pohádek o strašidlech, upírech a vlkodlacích, romantické hororové literatury a expresionismu, už několik desítek let rozbuší naše srdce rychleji. Je na čase si připomenout ty nejikoničtější z nich, vytvořené ve zlaté éře tohoto žánru, tedy v 70. a 80. letech. I přes plynutí času se jim stále daří, děsí další generace a jsou inspirativní – například pro značku Vans. Značka oblečení a obuvi nedávno spojila své síly s Warner Bros. Consumer Products – producentem mnoha populárních a nadčasových hororů. Společně vytvořili kolekci Vans x Horror, která oživuje kultovní filmové scény – právě v čase Halloweenu! Seznamte se s mrazivými postavami – od děsivých dvojčat z „Osvícení“ a ďábelsky posedlých hrdinů z „Vymítače ďábla“ a „Ztracených chlapců“, až po maniakální mysli z „Pátku 13.“, „Noční můry v Elm Street“ a „To“.

Nyní si udělejte zásoby popcornu, teplé deky a dobré společnosti (pokud neradi sledujete horory sami). Za temných, ponurých, podzimních večerů obnovujeme hororovou klasiku:

Osvícení (1980)

Někteří lidé tento film milují, jiní ho považují za průměrnou adaptaci prózy Stephena Kinga (a autor bestselleru také nebyl s adaptací spokojen). Bez ohledu na to, do jaké skupiny spadáte, klasika Stanleyho Kubricka prostě stojí za to vidět. Je to skvěle postavený příběh o spoluúčasti na lidské psychice a temné stránce naší mysli! Psychedelická, děsivá nálada, brilantní role Jacka Nicholsona a symboly, které se staly trvalou součástí popkultury, jsou jedním z důvodů, proč film stojí za to vidět! 

Vymítač ďábla (1973)

Podle některých jde o nejděsivější horor v historii, který navzdory tolika let od premiéry stále pracuje na představivosti. Mimochodem film je perfektně zpracovaný – nakonec dostal 10 nominací na Oscara. Složité postavy, poutavý děj, bohatá symbolika a možnost více interpretací nutí příběh dvanáctileté Regan posedlé ďáblem sledovat se zatajeným dechem.

Pátek třináctého (1980)

Pokud milujete horory, určitě znáte „pátek 13.“ – ideální nejen na letní večer. Děsivý horor vypráví příběh skupiny teenagerů, kteří si šli k jezeru odpočinout. Bohužel – původně slibný výlet se mění v neustálý boj o život a útěk před vrahem s hokejovou maskou na tváři – Jason, žíznivý po krvi a pomstě.

Noční můry v Elm Street (1984)

„Jedna… dvě, Freddy si pro tebe přijde!“ Práce Wese Cravena má vše, co by klasický horor měl mít: úžasnou atmosféru, děsivého hrdinu a náladu úzkosti, která vás bude provázet hodiny po promítání. Příběh vraha dětí, muže s popálenou tváří Freddyho Kruegera, pokračuje, takže pokud jste fanouškem filmu z roku 1984, můžete se těšit i na pokračování.

To (1990)

Horor, který dokazuje, že ne každý klaun je pěkný, má několik verzí – jděte do této starší, dvoudílné, okouzlující retro atmosféry. Minisérie, která vychází z nejpopulárnější knihy Stepheb Kinga, ve vás probudí obavy z dětství.

Ztracení chlapci (1987)

Náš seznam kultovních filmů (a kolekce Vans) také obsahoval příběhy o krveprolití. Po setmění se v malém městečku Santa Clara dějí velmi zvláštní věci – oblasti vládnou moderní upíři. Dva bratři, kteří se nedávno přestěhovali do města, jsou zapojeni do boje proti nim. Varujeme vás, nejedná se o obyčejný upírský horor – je to směs hororu a komedie, navíc obohacená o charakteristickou atmosféru 80. let a rockovou hudbu.

 

Přečtěte si další článek