Čtení na 3 min 21 Srp 2022

7 způsobů, jak vyčistit bílé tenisky

Autor: Markéta
Čtení na 3 minuty

Bílé tenisky jsou univerzálním kouskem, který milují jak ženy, tak muži. Problém bílých tenisek je však v jejich rychlém zašpinění a zažloutnutí. K tomu, aby byly tenisky dlouhodobě bílé vám pomohou tyto tipy. Vyzkoušejte 7 způsobů, jak vyčistit bílé tenisky rychle a bez jejich poškození.

Způsoby, jak vyčistit bílé tenisky

Nosíte bílé tenisky jen během slunečných dnů, ale přesto jsou rychle zašpiněné? Aby byly vaše tenisky opět bílé, můžete vyzkoušet tyto způsoby. Potřebovat budete pár běžně dostupných pomůcek.

Vyčistěte bílé tenisky pomocí zubní pasty

Kdo řekl, že zubní pasta je určena pouze pro zuby? Bílé látkové tenisky můžete vyčistit pomocí zubní pasty a kartáčku. Naneste si malé množství pasty na kartáček a krouživými pohyby čistěte nečistoty. Můžete přidat trochu vody.

TIP: Pozor na barevné složky v zubní pastě, mohly by vaše tenisky zabarvit.

Vyčistit bílé tenisky můžete práškem na praní

Zubní pastu můžete vyměnit i za prací prášek. Do misky si nasypte trochu prášku a přidejte vodu tak, aby vám vznikla jemná kaše. Opět pomocí kartáčku odstraňte špínu z tenisek. Po vyčištění tenisky důkladně opláchněte.

Čistěte boty pomocí sody bikarbony a octa

Kombinace sody bikarbonu a octa dokáže v domácnosti zázraky, tak proč ne i při čištění tenisek? Smíchejte 1 lžičku sody bikarbony spolu se 2 lžičkami octa. Aby byla směs řidší, přidejte trochu teplé vody. Opět pomocí kartáčku nebo hadříku odstraňte nečistoty ze svých tenisek. I v tomto případě platí, že tenisky po očištění je třeba opláchnout.

Vyčistěte bílé tenisky pomocí šamponu na vlasy

Skvělou pomůckou pro čištění bílých tenisek je i obyčejný šampon na vlasy. Podstata čištění zůstává opět stejná. I při tomto čištění můžete použít kartáček v případě látkových částí nebo hadřík v případě těch gumových a kožených.

Zkuste vyčistit bílé tenisky čistícím prostředkem

Na prach, znečištění a na zažloutlé skvrny pomůže i krémový čistící prostředek či obyčejné tuhé mýdlo. Tyto pomůcky můžete použít iv případě kožených a pryžových částí tenisek.

Vyčistěte bílé tenisky pomocí gumy na tenisky

Ve specializovaných obchodech určených k prodeji obuvi naleznete také krystalickou gumu na boty. Pomocí ní tak umíte dokonale a poměrně rychle vyčistit všechny gumové části bílých tenisek.

Umyjte bílé tenisky pomocí speciálních krémů a past na obuv

Pokud jsou vaše bílé tenisky vyrobeny ze semiše nebo nubuku, může být jejich čištění složitější. Při čištění takových tenisek využijte speciální krémy či pasty na čištění, které naleznete v kvalitních prodejnách obuvi.

Je praní tenisek tabu?

Při této otázce existují jen 2 typy lidí. Jeden typ říká, že určitě ano, druhý, že praní tenisek je zakázáno. Pokud je špína skutečně zažraná, můžete své bílé tenisky vyprat.

Jak prát bílé tenisky?

– perte jen šité látkové bílé tenisky, kožené a lepené jsou zakázány;

– z tenisek vyjměte vložky do bot a šňůrky;

– tenisky vložte do síťky na prádlo (každé zvlášť);

– do pračky vložte měkké prádlo, které zabrání jejich poškození;

– přidejte tekutý prací prostředek;

– perte při 30 °C, bez ždímání;

– po vyprání zavěste tenisky na šňůru za patu a jazyk vytáhněte.

Aby byly tenisky zářivě bílé, je třeba o ně pečlivě pečovat. Proto používejte impregnaci, která je skvělou prevencí před znečištěním a poškozením bot. Způsob, jak vyčistit bílé tenisky a jak prát bílé tenisky zvolte na základě typu obuvi.

Přečtěte si další článek