Čtení na 4 min 23 Říj 2018

BITVA STYLISTŮ POKRAČUJE – TOP 10

Autor: Nicole
Čtení na 4 minuty

Do soutěže Bitva Stylistů 2018 se přihlásilo 199 čtenářů Cosmopolitanu, zákazníků Answear.cz a milovníků módy. Vybrat ze všech zúčastněných jen deset postupujících bylo skoro nemožné.

Porota vášnivě debatovala do noci a každá z členek neústupně obhajovala své tipy. Někdo se přikláněl na stranu profesionálně odvedených setů, jejichž autoři si najali modelky, make-up artisty a fotografy. Jiné porotkyně zase hlasovaly pro amatérské účastníky, kteří pracovali se svým vlastním, skvěle vybudovaným šatníkem v domácích podmínkách, nicméně s výborným výsledkem a příslibem profesionálního růstu během soutěže. Celá porota však svorně obdivovala fakt, že ať účastníci Bitvy Stylistů pořizovali své fotografie, jakkoliv a kdekoliv, výsledkem byly působivé sety, které prozrazovaly, že jejich autoři chovají vášeň pro módu, vidí módu jako prostředek sebevyjádření a hlavně zábavy. Bylo evidentní, že všichni zúčastnění znají a respektují soudobé módní trendy, ale nemají zábrany interpretovat je po svém vzhledem k vlastní profesní situaci a prostředí, ve kterém se pohybují. Ukázalo se, že cit pro módu se v současné době neodmyslitelně pojí s citem pro fotografii. Všichni stylisté při tvorbě stylingu zároveň přemýšlejí, jak bude vypadat převedený do podoby fotografie a vystavený v sítích. Při vytváření outfitu zároveň automaticky přemýšlejí o jeho 2D prezentaci.

Podle čeho porota vybírala?

Jitka Nováčková:

“ Poslední síto, když jsem vybírala z dvaceti, pro mě bylo nejtěžší. Rozhodovala jsem podle outfitů a v některých případech přihlédla ke kvalitě fotky. Podle té může člověk také poznat, jestli stylista/soutěžící má pro kompozici a módu cit.“

Sabrina Karasová:

„Rozhodujícím kritériem byl pro mě fakt, jestli chci práci dotyčného vidět v Cosmopolitanu, nebo ne. U zaslaných prací jsem posuzovala, zda dokáže soutěžící oblékat i druhé lidi a jestli má rozpoznatelný rukopis, který svým optimistickým pojetím a odvahou ladí s vyzněním časopisu. Bavil mě ten stylista, který sám sebe zjevně nebral moc vážně.“

Klára Klempířová:

Při výběru jsem zohledňovala celkový koncept jednotlivých zaslaných složek. Do užšího výběru jsem vybrala jen ty soutěžící, kteří ukázali, že mají vkus, smysl pro estetiku celku, vyváženost s doplňky, odvahu experimentovat… Zajímalo mě i to, jestli stylista umí navrhnout outfity v různém stylu, na různé příležitosti, s využitím různorodé obuvi. Ocenila jsem i evidentní přípravu před tím, kdo poslal jen nashromážděné fotky „z dovolených“.

Věřím, že jsme vybrali soutěžící, kteří otevřeně odhalí jejich potenciál a překvapí nás kreativními kombinacemi nafocenými v zajímavém prostoru. Těším se!

Markéta Bártová:

Výběr mé osobní finálové desítky nakonec nebyl tak těžký, jak jsem se bála. U pár soutěžících jsem samozřejmě váhala, ale většinou to byla jasná volba. Podle čeho jsem vybírala? Buďto jsem hlasovala pro ty soutěžící, které se mi zkrátka trefily do vkusu, a tedy pro outfity, o kterých jsem si okamžitě řekla: „Jo, to je paráda, nějak takhle bych to nastajlovala i já!“. A pak naopak ty soutěžící, kteří něčím vyčnívali z té masy ostatních, kteří byli něčím zvláštní, osobití. A jejich stylingy, které nebyly prvoplánové, působily neotřele a osobitě, ty si získaly můj hlas. A nemůžu opominout, že částečně jsem také přihlížela na kvalitu fotografií, jelikož je to věc, na které si já osobně jako blogerka dávám strašně záležet, takže každý soutěžící s kvalitními fotografiemi ode mě měl okamžitě plusové body.

 

Podívejte se na postupujících TOP 10:

Alexandra Artemieva

Barbora Morávková

David Hajda

Jan Blažek

Jitka Mertová

Klára Součková

Klaudia Kielkowská

Natálie Hrdá

Nikola Markova

Simona Střelecká

Chcete vědět, jak pokračuje Bitva Stylistů? Sledujte stránky https://bitvastylistu.answear.cz/

Přečtěte si další článek