Čtení na 6 min 20 Lis 2023

Black Friday: Vybírejte klasiku, kterou stojí za to mít v šatníku

Autor: Katka
Čtení na 6 minuty

Black Friday je ideálním obdobím k doplnění základních kousků oblečení pro sestavení funkčního šatníku, který se hodí pro každou příležitost. Prokousat se však množstvím nabídek nemusí být snadný úkol. Proto se vyplatí přistupovat k nákupům strategicky, abyste co nejlépe využili výjimečných cenových nabídek a vytvořili si nadčasovou kolekci oblečení pro více sezón.

Několik slov o původu Black Friday

Výprodeje, akce a atraktivní slevy. Velký nákupní svátek, který si našel cestu do obchodů po celém světě.

Úplně poprvé zazněl nejspíš tento výraz ve zcela jiném kontextu. A to v souvislosti s propadem amerického trhu se zlatem, a s ním souvisejícím krachem burzy v roce 1869.

K dnešní podobě tohoto dne je pravděpodobnější odůvodnění z 60. let 20. století, kdy si mnoho Američanů vybralo po Dni díkůvzdání den volna a prodloužili si tak víkend. Delší dovolená zvýšila chuť nakupovat. Podobně fungovaly i městské průvody, které byly nedílnou součástí oslav Dne díkůvzdání. Právě u příležitosti průvodů se objevily první propagační akce. Obchody podél trasy průvodu vyhlašovaly výprodeje, které Američany vybízely k nákupu.

Odkud se vzal název „Black Friday“? O původu tohoto termínu koluje mnoho historek. Podle jedné z nich tento výraz poprvé použili v roce 1961 filadelfští policisté, kteří v den vyhlášení velkých slev zasahovali v nákupní hale a uklidňovali dav nakupujících.

Jiná teorie o původu názvu „Black Friday“ jej spojuje se systémem určování tržeb v amerických kamenných obchodech, který byl založen na různých barvách inkoustu. Černá znamenala zisk a červená ztrátu. V den výprodeje se tržby obchodníků každoročně zvedají tolik, že se dostávají z červených čísel do černých.

 

 

 

Jak plánujete nákupy na Black Friday?  

Black Friday se dnes stal celosvětovým svátkem nakupování. Mimo jiné je i příležitostí k nákupům vánočních dárků, ale také k rozšíření osobního šatníku. Než se vrhnete do nakupování, je dobré si nejdříve sestavit seznam oblečení a doplňků, které si chcete během výprodeje opravdu pořídit. Tímto způsobem udržíte na uzdě nutkání koupit si některou z věcí, která se vám sice líbí, ale kterou vůbec nepotřebujete.

Využijte Black Friday k nákupu kvalitního oblečení za skvělé ceny. Zvláště v dnešní době, kdy minimalismus vítězí nad maximalismem a kdy se klade důraz na vytvoření kapsulového šatníku, z něhož lze vytvářet různé módní variace. Při nákupech se proto zaměřme na hledání oblečení, které je univerzální, vyniká kvalitou, zpracováním a hodí se pro každou příležitost.

 

Dokonale střižené kabáty

Nepostradatelnou součástí každého šatníku je bezesporu elegantní kabát. Při výběru vašeho dokonalého kabátu věnujte pozornost jak vzhledu výrobku, tak praktickým vlastnostem a kvalitě zpracování. Zaměřte se na materiál, z něhož je kabát vyroben. Nejlepší volbou je bezpochyby vlna, protože v chladných dnech zvyšuje náš tepelný komfort jako žádný jiný materiál.

Sledujte také, zda vlna pochází z etických zdrojů. Příkladem takto vyrobeného svrchního oblečení je kabát z kolekce Herskind. Byl vytvořen z vlny „Mulesing Free Wool“, tedy bez použití pro ovce bolestivé metody mulesing. Jeho oversize střih, kombinace mnoha odstínů béžové a výrazná kostka navíc zajistí, že zůstane trendy po mnoho sezón.

 

Stejně dlouho budou oblíbené i nadčasové volné kabáty s dvouřadým zapínáním a spadlými rameny. Takové najdete také v kolekci Herskind. Značka navrhla přechodový kabát z hladké tkaniny s vysokým obsahem vlny. Nabízí vynikající ochranu před chladem a je odolný proti pomačkání. Díky třem barevným variantám, černé a dvěma odstínům béžové, jej snadno přizpůsobíte svým preferencím a stylu oblečení. Tento klasický kabát bude skvělým základem pro elegantní i ležérní outfity.

Těm, kteří sledují světové trendy, doporučujeme kabát z kolekce Hugo. Zateplený model je podšitý bílou ovčí kůží a krásně kontrastuje s jemným hnědým odstínem ekologické imitace kůže, ze které je vyroben. Kabát se bude dobře hodit především ke každodenním outfitům: džínám, teplým svetrům a koženým taškám.

Džíny pro každou příležitost

Jsou nezbytnou součástí každého šatníku. Pohodlné, vhodné pro každodenní ležérní look a různé kombinace. Džíny jsou kalhoty, které nosíme nejčastěji. Jejich nákup přes internetový obchod však může být složitý. Bez jejich vyzkoušení je těžké najít tu správnou velikost a střih pro vaši postavu. Při nakupování vám může pomoci jednoduchý trik. Projděte si svůj šatník a vyberte si džíny, ve kterých se cítíte nejpohodlněji. Určete podle nich, jaký typ kalhot je pro vás nejlepší, a na základě toho vyberte ty správné v obchodě.

Pohodlnou a stylovou volbou jsou kalhoty rovného střihu s vysokým pasem. Svědčí totiž skoro každé postavě. Džíny z kolekce Abercrombie & Fitch mají nejen správný střih, ale jsou také v seprané decentní barvě, která se bude skvěle kombinovat s tlumenými i intenzivními barvami ostatních oděvů.

Kalhoty ve střihu „Mom Carrot” jsou oblíbené již několik sezón. Má to svůj důvod. Džíny se hodí k pánskému i dámskému oblečení, zvýrazňují postavu a zakrývají její nedostatky. Vysoký pas zdůrazní linii postavy, zatímco rovné, zúžené nohavice zeštíhlují nohy. Takto zvýrazní vaši siluetu například džíny z kolekce značky Pepe Jeans. Díky strečovému denimu se v nich budete cítit mimořádně pohodlně. Model je součástí řady Pepe Future, která zahrnuje výrobky vytvořené v rámci udržitelného výrobního procesu.

Klasické doplňky

K dokonalému výsledku vašeho outfitu potřebujete dobře sladěné doplňky. Proto se při nákupech na Black Friday vyplatí hledat výrobky s nadčasovým designem, které můžete snadno doplnit k elegantnímu i každodennímu vzhledu. Příkladem takového nadčasového doplňku je kabelka Silvian Heach, vyrobená z černé ekokůže. Díky doplňkům ve zlaté barvě a originálnímu designu skvěle doplní každý styling. Zajímavou alternativou může být také kabelka značky Guess v podobném barevném provedení. Kabelka s dlouhým popruhem je ideální pro téměř jakýkoli styling, ať už pro formální příležitosti nebo setkání s přáteli. Kabelka bude vypadat skvěle v kombinaci s dámským oblekem, ale i s jemným svetrem a džíny.

 

Černý pátek je vhodnou dobou pro zvážení nákupu klasické obuvi. Pár černých jehlových bot se bude hodit do šatníku každé ženy. Tento model od Michaela Korse je vyroben z přírodní kůže, má tvarovanou měkkou stélku a polstrovanou špičku. Stiletky budou dokonalým doplňkem mnoha outfitů. V chladnějších dnech obstojí ikonické kozačky od značky Vagabond. Boty jsou vyrobeny z kombinace přírodní kůže a ekokůže. Vyznačují se zpevněnou špičkou, podrážkou odolnou proti poškození a pevnou stabilitou. Nadčasový design znamená, že jen tak nevyjdou z módy.

Hřejivý úplet

Pletené oblečení nás na podzim a v zimě zahřeje. Proto se vyplatí pořídit si během Black Friday několik módních kousků, které dlouho zůstanou na seznamu nejžhavějších světových trendů. Jedním z nich je pruhovaný svetr z kolekce Notes du Nord, inspirovaný pařížským stylem. Má volný střih, raglánové rukávy a je z příjemného úpletu.

 

Klasikou, která se hodí pro každou příležitost a kterou byste měli mít ve svém šatníku, je černý rolák. Model z kolekce Artigli, vyrobený z elastického úpletu, se bude skvěle hodit k sukni, džínům i elegantním kalhotám. Pro příznivce streetwearového oblečení doporučujeme mikinu z kolekce Levi’s. Příjemný a lehce zateplený model s polovičním rolákem v uvolněném střihu doplní každý ležérní look.

 

Přečtěte si další článek