Čtení na 5 min 22 Lis 2023

Jak správně ukládat obuv, aby vám co nejdéle vydržela?

Autor: Katka
Čtení na 5 minuty

Správná péče a skladování oblečení a doplňků prodlouží životnost oblíbených kousků, které máme v šatníku. Skladování obuvi může být náročné, protože modely se liší, jsou z různých materiálů a někdy je jich ve skříni opravdu mnoho. Připravili jsme několik praktických rad, jak na to.

Potřebujete úložný prostor na boty

Boty jsou základem každého oblečení. A většina z nás bez nich neodejde z domu. Dámské a pánské boty kupujeme v mnoha stylech, pro různá roční období a různé příležitosti. Někdy se stane, že je těch bot opravdu hodně. Čím více variant máme, tím hůře se nám je daří rozumně uložit, někdy je těžké mít všechny pohromadě na jednom místě.

Vše se ale dá snadno vyřešit. Důležité je vytřídit boty, které opravdu už neunosíte. I u bot platí zásada, že se vyplatí méně, ale za to opravdu kvalitních kousků, které vám vydrží několik sezón. Zásadní je jejich rozdělení podle ročních období a typů. Potom je důležité obuv vždy připravit na uskladnění. To zahrnuje jejich čištění a leštění. Opomíjenou nutností je však i vložení výstuhy nebo zmačkaného papíru dovnitř bot. Pak už je stačí jen uložit na správné místo.

Jaké místo pro ukládání bot je nejlepší? Botník je klasickým řešením, které se používá ve většině domácností. Je navržen tak, aby se do něj boty dobře vešly, a zaručuje tak pro ně ty nejlepší podmínky. Ve skříni na míru máme možnost vytvořit speciální prostor určený výhradně pro tyto věci. Výhodou je, že velikost a výšku přihrádek a polic si určujeme sami, tj. vybíráme si je individuálně podle svých potřeb.

Ne každý má však možnost vlastní skříně na míru, nebo nemá ani dostatek místa. Řešením mohou být speciální závěsné nebo samostojné organizéry. Na výběr je mnoho velikostí a různých variant jejich montáže, například na dveře šatní skříně.

Chytré způsoby ukládání bot

Máte málo místa? Zkuste využít každý volný centimetr ve svém bytě. Místo ukládání bot do skříně, můžete sezónní obuv uložit do krabic, které schováte například pod postel. Pokud umístíte několik párů do látkových krabic s uchy, získáte k nim snadný přístup, kdykoliv je budete potřebovat. Dámské sandále a žabky nevyžadují tolik místa, takže vám pro uložení letní sbírky bot postačí i velmi nízké police, nebo jiná neobvyklá a úzká místa.

Skladování bot může být náročné, zejména pokud máte přece jen více párů, které zabírají hodně místa. Přesto se je snažte nemačkat a také se vyvarujte volnému skládání bot na sebe. Takové zacházení je může trvale poškodit. Klíčem k úspěchu je dobrá organizace a mít všechny páry, které v dané sezóně potřebujete na očích. Ideální je vystavit je vedle sebe, a ty které nepotřebujete každý den uložit do krabic. Skvělým typem, jak ušetřit místo je skládat boty naproti sobě, tedy nejdříve položíte jednu botu patou ke zdi a vedle ní druhou špičkou. Pokud ukládáte boty do krabic je důležité každou krabici správně popsat. Můžete je i polepit obrázky, abyste vždy věděli, kde jsou vaše oblíbené boty uložené.

Chytré způsoby ukládání bot jsou založeny především na jejich dobrém uspořádání. Využijte volný prostor pod schody a umístěte tam jednotlivé krabice nebo malou knihovnu. Skryté zásuvky pod postelí nebo v sedačkách jsou další možností, když vám chybí místo na schování bot. Hůře se uskladňují vysoké boty, kozačky nebo kotníkové boty. Zavěste je v originálních obalech na dveře skříně nebo na ramínka. Dávejte však pozor, abyste boty nepoškodili. Je potřeba nechat mezi jednotlivými modely dostatek místa.

Do čeho je nejlepší boty uložit?

Menší či větší sbírka doplňků by měla mít své vlastní místo, abyste ji měli vždy po ruce. Do čeho boty uložit? Možností je poměrně hodně, takže si každý může vybrat podle velikosti své domácnosti. Nejoblíbenějším řešením jsou police a regály. Kde můžete boty ukládat vedle sebe, vkládat do speciálních ochranných sáčků nebo je nechat uložené v krabicích. Smyslem je oddělit je a zároveň zabránit jejich případnému poškození.

Jak ukládat boty do skříně? Na policích, v exkluzivních vitrínách nebo ve výsuvných zásuvkách. Zkuste do skříně nainstalovat oddělovače, které vám pomohou obuv přehledně organizovat. Dámské lodičky nebo jiné typy bot na podpatku by nikdy neměly být zavěšené ve volném prostoru, protože byste tím mohli podpatek poničit. Na co je dobré ještě pamatovat? Ukládejte pouze vyčištěnou, suchou a řádně ošetřenou obuv. Bude tak vždy připravena k okamžitému nazutí a pravidelnou péčí prodloužíte její životnost. Dalším důležitým aspektem je ukládat boty na sebe pouze v pevných krabicích.

Dámská a pánská obuv, stejně jako dětská obuv, se ne vždy vejde na jedno místo. Jejich rozdělení do skupin podle ročních období usnadní nalezení správné varianty. Modely, které nenosíte příliš často byste měli dobře chránit, aby se nezdeformovaly. Úložné boxy lze snadno zakoupit v několika velikostech a speciální výplně pro uchování tvaru lze nahradit zmačkanými novinami.

Dbejte také na to, aby v prostoru, kde jsou boty uložené, dobře cirkuloval vzduch, tj. obal by neměl být stoprocentně vzduchotěsný. Skvělým nápadem jsou vertikální organizéry, které můžete zavěsit do skříně, a také stojanové regály, které toho pojmou více. Své místo zde najdou pánské tenisky, vysoké boty, a dokonce i žabky. Vícepatrové regály jsou opravdu robustní, a navíc jsou stylové.

Další úložné prostory

Ne v každé domácnosti jsou velké a prostorné šatní skříně nebo skryté úložné skříňky. Hledáme tedy jiné způsoby, jak uložit oblečení a doplňky. Jak ukládat boty ve sklepě? To není zrovna nejpříznivější místo vzhledem k vlhkosti, která se tam vyskytuje. Jedině, pokud je tam teplo a sucho, jinak si boty trvale poškodíte.

Pokud máte dostatek místa, snadno si uspořádáte atypickou skříň, podle svých potřeb. Detaily jsou však klíčové. Boty ukládejte do pevných krabic s malým otvorem. Proč? Jde o to oddělit je od sebe navzájem i od ostatních předmětů, navíc jim otvor zajistí dostatečné větrání a krabice je bude chránit před prachem.

Bavlněné sáčky uvnitř poskytnou dodatečnou ochranu, ale pro každou botu musíte mít samostatný sáček. Vycpání novinami nebo vložení výztuh je dalším trikem, díky němuž prodloužíte botám životnost. Snažte se neskládat na sebe příliš těžké krabice, protože i tak může dojít k promáčknutí nebo jinému podobnému poškození. Vložte do uložených sezónních bot kousek cedrového dřeva, abyste je ochránili proti molům, a ještě je krásně provoníte.

Přečtěte si další článek