Čtení na 2 min 18 Zář 2018

Co všechno potřebujete na horskou turistiku – Michal, Running2.cz

Autor: Nicole
Čtení na 2 minuty

Babí léto a blížící se podzim jsou tím nejlepším obdobím, kdy vyrazit do hor. Teplejší barvy, pomalu se barvící příroda to na nás v tomto období čeká. Jenže jak se správně na takový výlet vybavit?

Výběr bot

Pro správný výběr bot je dobré rozmyslet si, jak se budete v horách pohybovat. Záleží na rychlosti (pomalá chůze, rychlá chůze, běh), obtížnosti terénu (zpevněné cesty, lesní pěšinky, volný terén nebo skály.) Pro klasickou turistickou chůzi jsou ideální klasické pevné vysoké boty, které vás ochrání před zvrtnutím kotníku, ale také před uštknutím hadem.

Rychlejší pohyb už ale vede spíše k výběru nižších bot, v podstatě čím rychlejší pohyb, tím lehčí a pružnější boty. Vždy ale dávejte pozor na kvalitní podrážku s hrubým vzorkem.

SALOMON / SALEWA / SALEWA / ADIDAS PERFORMANCE

Výběr kalhot

Dávno pryč jsou doby maskáčů. Dnes hrají prim pružné a pevné materiály, jako je například Durastrech. Zajistí pohodlný pohyb, odvedou pot, a ochrání vás, když se budete prodírat roštím. Pro větší pohodlí můžete zvolit variantu s odepínací spodní částí a v případě potřeby z nich udělat kraťasy.

COLUMBIA / SALEWA / SALEWA / SALEWA

Výběr bundy

Bunda na hory zkrátka patří, i když vyrážíte na túru uprostřed léta za krásného počasí, snadno se vám může stát, že se změní počasí a na hřebeni přijde bouřka, zažili jsme i v půlce srpna sněžení. Je tak vhodné mít sbalenou alespoň lehkou větrovku odolnou proti vodě. Pokud vyrážíte do vyšších hor, třeba do Alp, není od věci pořídit si bundu s vyšší odolností proti vodě ideálně s goretexovou vrstvou. Pro chladnější dny pak skvěle poslouží bundy s PrimaLoftem, který je lehký prodyšný a skvěle zahřeje i když navlhne.

SALEWA / COLUMBIA / SALEWA / SALEWA

 

Přečtěte si další článek