Čtení na 2 min 16 Lis 2023

Ctít tradice, bourat předsudky a přitom jít cestou smíření a solidarity je posláním Lucie Fukové, která pomáhá menšinám

Autor: Katka
Čtení na 2 minuty

Lucie Fuková se stala historicky první osobou na pozici vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny. „Dlouhodobě mě iritovalo, že některé věci nefungují, jak mají, a byla příležitost do toho jít a pokusit se věci změnit,“ vysvětluje žena oceněná titulem Moje Heroine.

Kdo vás v životě nejvíc inspiroval nebo stále inspiruje?

Takových žen bylo hodně. Z dětství si pamatuju, že mě hodně ovlivnila Matka Tereza tím, že pomáhala chudým lidem v Indii. Určitě mě ovlivnila také moje babička, která neuměla číst a psát, přesto byla velmi inteligentní a dokázala se postarat o třináct dětí. V dospělosti mě pak hodně ovlivnila Jiřina Šiklová, Monika Mihaličková, která byla první poslankyní romského původu v Česku.

A samozřejmě všechny romské ženy, které jsou aktivní a umějí překonávat různé bariéry. Například Lívia Járóka, která byla a je jednou z prvních romských europoslankyň Evropského parlamentu, určitě Ida Kellarová, významná umělkyně, která motivuje romské děti k tomu, aby se zlepšovaly.

 

„ Jsem hrdá na to, že jsem Romka,“ říká Lucie Fuková. Pracuje pro vládu a pomáhá menšinám

Ale taky bych chtěla zmínit Oprah Winfrey. Slyšela jsem její vyprávění o tom, jak ji v dětství velmi inspiroval okamžik, kdy jako malá holčička z chudinské čtvrti poprvé viděla v televizi afroamerickou herečku. Motivovalo ji to k tomu, aby šla za svým snem a taky se pokusila změnit svět. 

Foto: Adéla Leinweberová 

Kdybyste mohla hned teď změnit na světě jedinou věc, co by to bylo?

Asi aby nebyly války.

Co už se vám změnit povedlo?

Určitě mám radost, když potkám Romy, které jsem mohla třeba před pár lety inspirovat, a vidím, že dnes mají lepší vzdělání, jsou úspěšní a dovedli se uplatnit v životě. Je skvělé, že čím dál víc Romů dosahuje lepšího vzdělání, jsou úspěšní ve svých oborech, ať už jako řemeslníci, podnikatelé, lékaři. Jsem hrdá na to, že jsem Romka a že je mezi Romy a Romkami spousta šikovných lidí. 

Co byste poradila ženám, které chtějí „změnit svět“?

Ať se nebojí překážek.

Jaký je váš vztah k módě? Jak to, co máte na sobě, ovlivňuje to, jak se cítíte, při své náročné práci?

Snažím se zůstávat sama sebou a i oblečení musí být otisk mé povahy a osobnosti. Mám ráda výrazné kabelky a šperky. 

Přečtěte si další článek