Čtení na 3 min 07 Lis 2023

„Umět poslat lidi ‚někam‘ a neztrácet čas vysvětlováním, když vás neposlouchají, je někdy také důležité,“ říká oceněná porodní asistentka, která uspěla u Ústavního soudu

Autor: Katka
Čtení na 3 minuty

To, jak se rodíme, je důležité i pro další generace, věří Anna Škvorová, přírodovědkyně a také porodní asistentka, která pomohla prosadit právo veřejnosti na informace o tom, jak se rodí v jednotlivých porodnicích. A také jedna z inspirativních žen projektu Moje Heroine 2023.  

Kdo vás v životě nejvíc inspiroval nebo stále inspiruje? 

Inspiruji se od mnoha lidí kolem sebe. Inspirativní byla třeba má vyučující biologie Iva Kovářová na střední škole. Nebo pak při studiu porodní asistence vedoucí ročníku i kvalifikační práce, porodní asistentka a psycholožka Kateřina Ratislavováve své profesionalitě a zároveň partnerském uctivém přístupu ke studentům. Inspiruji se u mnoha svých kolegyň porodních asistentek, každá přináší své dary naší profesi a mnohdy jsou velmi statečné. Inspirativní jsou osobnosti, které si i ve společensky vyšším postavení zachovávají lidskou autenticitu a otevřenost, taková je například Lilia Khousnoutdinova. Za inspirativní považuji také postavu Máří Magdaleny. 

Kdybyste mohla hned teď změnit na světě jedinou věc, co by to bylo? 

Jak řekl Michel Odent, pokud chceme změnit svět, musíme změnit způsob, jakým se rodí děti. Pokud změníme okolnosti příchodu na svět, vytvoříme podmínky podporující fyziologický průběh porodu a poporodního období, přispějeme ke zdravější a láskyplnější společnosti.

 

Co už se vám povedlo? Kdy jste měla radost z toho, co jste dokázala? 

Velkým úspěchem na cestě zlepšování porodní péče je otevření dat českých porodnic, resp. nemocnic, na čemž jsme spolupracovaly s Jarmilou Hnilicovou.

Radost cítím pokaždé, když pomohu ženě a dítěti, celé rodině projít transformačním obdobím porodu tak, že jsou posíleni. Pokaždé, když někomu dodám sebedůvěru na jeho cestě. Je skvělé, když se mi podaří propojit aktivní lidi a vznikne z toho plodná spolupráce. Radost mám, když se mohu věnovat tomu, co dává smysl.

Úspěšná byla i moje bakalářka Potřeby zdravotníků provázejících rodiče perinatální ztrátou, v současnosti se v rámci disertační práce začínám věnovat Sexualitě porodu z pohledu zdravotníků.

 

„Umět poslat lidi ‚někam‘ a neztrácet čas vysvětlováním, když vás neposlouchají, je někdy také důležité,“ říká oceněná porodní asistentka, která uspěla u Ústavního soudu

Co byste poradila ženám, které chtějí „změnit svět“? 

Vytrvalost, píli, zdravou sebedůvěru, ale také trpělivost na správné načasování a pokoru. Efektivně se propojovat, ale umět také někdy poslat lidi někam a neztrácet čas vysvětlováním tam, kde nikdo nenaslouchá. Pracovat na sobě a alespoň v rámci možností žít tu změnu tady a teď. Sama jsem nikdy nechtěla změnit svět, spíš plním svůj úkol nebo poslání ve světě, který se mění sám svým vlastním rytmem.

Jaký je váš vztah k módě? Jak móda a to, co máte na sobě, ovlivňuje to, jak se cítíte, při své náročné práci? 

Jsem dost šetrná a ekologická, mám něco ze swapu, nové věci nakupuji velmi málo. V práci používám často trička UNIPA s nápisy Porodní asistentku do každé rodiny nebo Proud to be midwife, které šíří a posilují roli porodní asistentky doslova. Ráda mám také pohodlné dlouhé sukně a teplé barvy, třeba oranžovou, což přináší optimistickou náladu.

 

Make-up & vlasy, styling: Natálie Hostačná 

Foto: Alžběta Jungrová 

Přečtěte si další článek