Čtení na 3 min 26 Říj 2023

Didriksons: Bundy které zahřejí a mají krásný design

Autor: Markéta
Čtení na 3 minuty

Na západním pobřeží Švédska, v malém rybářském městečku Grundsund, Julius a Hanna Didriksonovi založili značku s jednoduchou filozofií: je čas přizpůsobit se zákonitostem přírody namísto toho, abychom je zpochybňovali. Od té doby uplynulo více než století a Didriksons zůstal věrný svému konceptu: vytvářet funkční oblečení, které je pohodlné za každého počasí.

Pozoruhodný příběh značky Didriksons

Hanna a Julius se setkali v roce 1910 přes inzerát. Po jejich prvním setkání se zamilovali jeden do druhého. Měli stejný pohled na budoucnost, mysleli mimo běžné konvence. Viděli možnosti tam, kde ostatní viděli jen překážky. Oba také navíc přišli o své příbuzné na moři. Hanna a Julius se proto rozhodli podpořit rybáře ze svých vesnic a navrhli pro ně voděodolné oblečení, ve kterém přečkají přeháňky, bouře a vichřice bez ohrožení svého zdraví.

V začátcích byly látky používané k výrobě produktů Didriksons impregnovány olejem, aby se zvýšila jejich odolnost vůči vodě. Ve 30. letech 20. století přišla revoluce pro rybářské oblečení v podobě gumy. Zprávy o perfektně navrženém a funkčním oblečení se rychle šířily vesnicemi podél západního pobřeží Švédska, což mladé značce umožnilo růst na lokálním trhu.

V polovině 60. let a na začátku 70. let začala značka Didriksons navrhovat oblečení nejen pro rybáře, nové materiály přinesly nové možnosti. Značka začala získávat popularitu a exportovat produkty i mimo skandinávské země. Dodnes se Didriksons stará o to, aby oblečení, které vytváří, bylo pohodlné a chránilo před těmi nejhoršími povětrnostními podmínkami.

Praktický design ve skandinávském stylu

Široká škála produktů a zajímavé střihy kombinující moderní styl a vynikající řemeslnou dovednost. Produkty od Didriksons získávají stále více fanoušků po celém světě. Značka však stále zůstává malým rodinným podnikem, který řídí stovka odborníků.


„Vše začíná v našem výrobním oddělení v Borasu. Tady vznikají naše nápady. Vybírá se materiál, určuje se a testuje funkčnost oděvů. V každé fázi výroby spolupracujeme s nejlepšími odborníky v odvětví, uvádí oficiální webová stránka značky.


Didriksons není jen o inovacích a funkcionalitě, ale také o minimalistickém designu charakteristickém pro skandinávskou módu. Nová kolekce pro podzim a zimu s názvem „Welcome to our hoods“ se barevně inspiruje pobřežní přírodou. Pohodlné kabáty, stylové bundy a voděodolné parky chrání před drsnými povětrnostními podmínkami. Navíc, jsou vrchní vrstvy oblečení vyrobeny z recyklovaných materiálů a barveny technikami, které výrazně snižují spotřebu vody.

,,Název kolekce odkazuje na kapuce, které vás chrání a zahřívají během skandinávského podzimu a zimy. Také odkazuje na naše dědictví: drsné pobřeží.  V kolekci tentokrát zachytili krásu Norských Lofotských ostrovů, kde ukazují jejich tajuplnou scenérii a neobvyklé podnebí,“ – zdůrazňuje Marc Eastmond, kreativní ředitel Didriksons.

Přečtěte si další článek