Čtení na 3 min 09 Srp 2023

Proč je kodaňský Fashion Week tak unikátní?

Autor: Markéta
Čtení na 3 minuty

Kodaň je hlavním městem architektury, designu a udržitelnosti. Už léta se považuje za páté hlavní město módy na světě. Hlavním důvodem je Fashion Week, který se koná v dánském hlavním městě. Proč se nejdůležitější módní událost světa koná právě v tomto skandinávském městě?

Ohromující architektura, důmyslné urbanistické plánování, všudypřítomná kola a příjemné městské prostory – to je to, s čím si Kodaň nejčastěji spojujeme. Odkazy na svět módy jsou nejčastěji odsunuty do pozadí. Mezitím, od roku 1960, jsou módní výrobky jedním z nejdůležitějších vývozů země. Proto není žádným překvapením, že kodaňský týden módy je špičkovou mezinárodní událostí, které se účastní všichni módní odborníci.

Fashion Week jako žádný jiný

Kodaňský Fashion Week se vyznačuje přístupem k udržitelnosti a tvorbou týdne módy budoucnosti. „Aby to bylo nezapomenutelné, musí to být jiné“ je jednoduchý a jasný slogan dánského organizátora akce. Co je to za jinakost? Inovovat a motivovat módní značky, aby byly šetrné k životnímu prostředí.

Pokud se odvážíme, můžeme změnit způsob, jakým podnikáme. Můžeme být nejen zdrojem inspirace a provokovat diskusi, ale především motivovat k činům. “ říká Cecilie Thorsmark, generální ředitelka Copenhagen Fashion Week.

Během několika sezón se kodaňský týden módy vyvinul z vedlejší události na událost mezinárodního významu. Nyní se koná dvakrát ročně a hostí řadu komerčně úspěšných značek a méně známých značek ze severských zemí. Zároveň dláždí cestu mladým talentům. Jedinečný přístup k pořádání týdne módy přitahuje do Kodaně tisíce influencerů, novinářů a nadšenců módního průmyslu a inspiruje je k prozkoumání podstaty skandinávské módy.

Móda ve Skandinávii

Až donedávna byla známa svým minimalismem a nyní nabyla zcela nové barvy. Skandinávská móda je stále synonymem kvality a jednoduchého designu. Nyní funguje na principu mix and match. Zdánlivě nesourodé prvky často vytvářejí jedinečný celek. Abychom to viděli, stačí se podívat na dánské „it-girls“, jejichž styly soupeří se zavedenou francouzskou elegancí a odrážejí energii kodaňských ulic. Předefinování módy se Dánskem osvědčilo. Vytvořili jedinečnou směs, kombinující velké módní značky s vintage módou, nádech nonšalance a při zachování prvků klasické elegance.

Dánská móda pramení z pragmatismu tamních lidí. Cílem je především být co nejpohodlnější. Dánové rádi vrství oversized svetry, bundy nebo trička a kombinují je s teniskami. Jsou to obyvatelé Dánska, kteří propagovali trend bílé košile, která trčí zpod svetru. Džínová bunda pod trenčkot nebo robustní svetr nošený pod koženou bundou je stylovým kodaňským outfitem. 

Nezapomínejme však na ekologii. Každá položka, která tvoří skandinávský styl, by měla být vyrobena udržitelným způsobem, respektujíce materiály a pracovníky, kteří ji vyrobili. Koneckonců, přemýšlení o módě, která je přátelská k planetě a jejím obyvatelům, je to, co odlišuje dánský styl od ostatních.

Přečtěte si další článek