Čtení na 4 min 16 Led 2024

Grunge styl – jak se oblékat podle aktuálního módního trendu?

Autor: Katka
Čtení na 4 minuty

Hudba má na svět módy obrovský vliv. Není tedy divu, že se styl grunge poměrně pevně usadil i v našem oblékaní. Tento specifický trend okouzlí nejen módní rebely, inspirovat si jím může v podstatě každý. Jak se oblékat ve stylu grunge, podle aktuálních módních trendů?

Co je to styl grunge?

Styl grunge vychází ze stejnojmenného hudebního žánru. Alternativní rock vznikl v 90. letech 20. století ve Spojených státech. Na vývoj tohoto hudebního žánru měly zásadní vliv kapely jako Nirvana, Alice in Chains a Pearl Jeam. Zmínění umělci byli hvězdami pódií a zároveň předchůdci módního trendu grunge, protože fanoušci jejich styl silně napodobovali. Kurt Cobain je dodnes považován za ikonu.

Oblečení a doplňky stylu grunge jsou z velké části přeneseny přímo z hudební scény do každodenního života. Fanoušci alternativního rocku způsobili, že se výrazný styl jejich idolů objevil i v ulicích. Odvážná image byla jakýmsi manifestem své doby. Styl grunge se rychle stal součástí popkultury a důležitým zdrojem inspirace pro módní návrháře.

Charakteristika stylu grunge

Na první pohled vypadá grunge docela nedbale, ale každý prvek je dokonale promyšlený. Nedbalost je podstatná, stejně jako rebelská povaha stylu. Co je stylový grunge? Inspiraci hledejte na hudební scéně. Nezbytnou součástí jsou oversized svetry, mikiny a topy. Dámské kalhoty s dírami dodají charakter, zatímco vysoké kotníkové tenisky a flanelová košile podtrhnou rockovou atmosféru. Dalším charakteristickým prvkem tohoto stylu jsou kožené bundy.

Nezapomeňte na těžkou obuv a bomber bundy ve vojenském stylu. Celý vzhled můžete také doplnit náramky a řetízky. Styl oblečení grunge je souhrou klasiky s vysokou převahou záměrně „ošuntělých“ věcí. Dámská trička s potiskem oblíbených kapel, nebo naopak trička zcela bez potisku se nosí ve vrstvených kombinacích, například s košilí s límečkem a oversized svetrem. Důležité je, že vrstvení se nosí bez ohledu na roční období.

Styl oblečení grunge nám dodává rebelský vzhled. Tmavou barevnou paletu můžete rozbít červenou nebo zelenou barvou a doplnit kostkovaným motivem. Dámský a pánský styl grunge mají mnoho společného. Muži i ženy si mohou vyměňovat různé kousky oblečení. Dámské halenky vypadají oversize, takže je můžete ukrást ze šatníku svého partnera. Dámy svůj vzhled doplňují červenou rtěnkou a výrazným líčením očí.

Jak se oblékat ve stylu grunge?

Styl grunge je odvážný. Chcete si vytvořit vzhled v tomto duchu? Důležité je, abyste brali v potaz svůj osobitý styl a kombinovali ho s vybranými prvky. Rocková elegance je nutností, takže sáhněte po pásku se cvočky, spoustě řetězů a rukavicích bez prstů. Styl oblečení grunge je především o tričku s logem kapely, které se nosí s děravými džínami a teniskami. Celý outfit můžete doplnit kostkovanou košilí a dámskými bundami Ramones. Důležité je, že ve většině případů máme unisex kombinace, takže se hodí pro ni i pro něj. Styl grunge si zakládá na jednoduchosti. Tlumené barvy a přírodní materiály jsou dalšími charakteristickými rysy tohoto trendu.

 

 

Styl grunge se v módě objevuje téměř každou sezónu. Dlouhé kabáty a parky nošené s těžkými botami jsou jednou z nejoblíbenějších kombinací. Uvázání košile v pase není nic nového, ale vylepší i ten nejjednodušší outfit. Někdy stačí jen změnit doplňky, abyste outfitu dodali charakter. Zkombinujte kožené kalhoty s vysokými teniskami a oversized tričkem a zvolte prostornou tašku s rockerským střihem. Čím jednodušší, tím lepší, i když vás možná bude lákat sáhnout po výrazných doplňcích. Například si ke kalhotám připevněte řetízky nebo si je uvažte kolem krku. Roztřepené oblečení a doplňky jsou výrazné samy o sobě.

Styl grunge je směsicí několika trendů s velkou příměsí klasiky, i když v neformální podobě. Kůže, džínovina a vlna jsou materiály, které podtrhnou rockovou atmosféru. Nechcete kopírovat vzhled hudebních hvězd jedna ku jedné? Současný grunge styl je uvolněnější. Místo koženého křiváku oblékněte vestu a kostkovanou košili nahraďte bílou. Tričko s fotkou oblíbené kapely můžete vyměnit za pruhované tričko, které je sice spojeno spíše s Francií než se silným zvukem, ale přesto se ke grungeovému stylu dokonale hodí. Lehké šaty s tenkými ramínky jsou velmi sexy, ale neohrabané boty a kožená bunda jim dodají šmrnc. Grungeový styl získáte s objemnými džínami, topem a kostkovaným oblečením. Cvočky se vždycky hodí, stejně jako brýle „lenonky“ kulatého tvaru.

Přečtěte si další článek