Čtení na 4 min 08 Říj 2021

Jak najít lásku ke sportu a vybrat si pro sebe ideální disciplínu?

Autor: Markéta
Čtení na 4 minuty

Existuje mnoho druhů pohybových aktivit, ale jak najít tu ideální, díky které si sport zamilujete a každý trénink bude zdrojem uspokojení a radosti? Zde je několik inspirativních tipů a motivačních triků  ̶  vyzkoušejte je!

Fyzická aktivita a zdraví nebo proč se vyplatí cvičit?

„Ve zdravém těle zdravý duch“ – toto rčení vás pravděpodobně provází už od dětství. A je na něm hodně pravdy! Přínos fyzické aktivity je obrovský, nejen pro fyzické i duševní zdraví. Po prvním tréninku pravděpodobně pocítíte příval endorfinů, zlepší se vaše nálada a navzdory rychle pomíjivé potréninkové únavě budete mít hodně energie. Pravidelně prováděný sport (alespoň 3krát týdně po dobu přibližně jedné hodiny) zlepší vaši kondici, posílí svaly, klouby a pozitivně ovlivní stav pokožky. Pokud si vyberete sport na čerstvém vzduchu, můžete očekávat i zlepšení své imunity. Vliv fyzické aktivity na zdraví nelze přeceňovat, proto neváhejte a zaměřte se na cvičení. Na začátku stačí i trochu delší a intenzivnější procházka.

Jak se motivovat k aktivitě?

První krok je nejdůležitější ačkoli všechny další mohou být stejně namáhavé ale zároveň plné pohody a spokojenosti. Fyzická aktivita nemůže být povinností. Má vám přinášet radost a uspokojení, přinášet výsledky, vyplňovat volný čas, plnit funkci koníčka. Jak to však udělat? Základem je vybrat si správnou disciplínu, která bude vyhovovat vašemu životnímu stylu, věku, kondici a možnostem (finančním, fyzickým, co se týče času a prostoru). Když si najdete tu svou vysněnou, stačí už jen … trénovat! Zde je několik příkladů, jak začlenit fyzickou aktivitu do svého života natrvalo:

– zaznamenejte si ji do svého denního rozvrhu, stanovte si čas cvičení a snažte se ho dodržovat, zejména pokud jde o fyzickou aktivitu doma,

– cvičte s milovanou osobou – sestrou, kamarádkou, matkou, partnerem. Společně můžete například běhat, cvičit, praktikovat nordic walking, chodit do posilovny nebo na hodiny jógy,

– vytvořte si playlist oblíbených písniček, které vás rozhýbou – zkuste si s nimi zacvičit,

– zkompletujte si svou vysněnou cvičební soupravu – vyberte si barevnou podložku, designové činky, legíny, které zvýrazní vaše nohy. Stylové sportovní doplňky a oblečení vám zvýší pravděpodobnost, že je budete používat.

Jak si vybrat svůj vysněný sport?

Než si najdete svou vysněnou disciplínu, zažijete mnoho hodin testování, zkoušení různých aktivit a hledání té ideální pro vás. Níže najdete několik rad, které vám pomohou vyřešit vaše pochybnosti. Analyzujte je a důkladně si je promyslete, pak se pokuste najít disciplínu, která splňuje vaše požadavky.

– Jak vypadá váš denní program během týdne i o víkendu? Promyslete si, kolik času trávíte v práci, máte rodinu, jaké povinnosti máte každý den? Můžete si dokonce napsat rozvrh dne. Tak zjistíte, kolik času můžete věnovat tréninku. Je možné dostat se do posilovny, na lezeckou stěnu, na hřiště? Pokud ne, možná je pro vás ideální cvičení doma nebo v blízkém okolí.

– Jaká je vaše motivace na cvičení? Důvodů může být mnoho: hubnutí, zlepšení kondice nebo pohody, vytvarování specifických partií těla a dokonce i… setkání s novými přáteli (a to se nejlépe daří při kolektivních sportech nebo skupinových aktivitách, např. zumbě).

– Máte pocit, že na některé části těla potřebujete obzvlášť tvrdě pracovat? Samozřejmě, vliv fyzické aktivity na vaše zdraví a tělo je obrovský, ale třeba si uvědomit, že ne každá disciplína ovlivňuje vaši postavu rovnoměrně. Některé sporty vám zlepší koordinaci pohybů, u jiných si posílíte hrudník a ruce a díky dalším se vám rozvinou svaly na nohách. Najděte Achillovu patu svého těla, možná je to právě ta část, na které byste měli obzvlášť zapracovat, abyste dlouhá léta těšili ze zdraví, kondice a pohody.

Přečtěte si další článek