Čtení na 3 min 06 Říj 2021

Proč se těšit na podzim – 5 koníčků ideálních pro dlouhé podzimní večery

Autor: Markéta
Čtení na 3 minuty

Podzimní večery nemusí být nudné a ponuré. Udělejte si radost z očekávání teplých dnů kreativním koníčkem – zde je 5 tipů, které vám zpříjemní čas, uvolní mysl a rozvinou některé vaše schopnosti.

Výšívání

Ruční vyšívání je zpět! Vydejte se po stopách svých babiček a prababiček, které trávily dlouhé podzimní večery u krbu a oddávaly se krásnému umění vyšívání. Samozřejmě nemusíte hned vyšívat ubrusy a ubrousky – zajímavé budou i malé formáty. Hotová obruč může později ozdobit váš domov. Můžete si vybrat z mnoha technik vyšívání, od nejjednodušších plochých, přes křížkové stehy, vyšívání, vyšívání stužkami a konče nejefektivnější, ale časově náročnou zlatou výšivkou. Vyberte si techniku, která vás bude bavit nejvíce, ale mějte na paměti – každá z nich vyžaduje hodně trpělivosti a vytrvalosti (což se samozřejmě vyplatí).

Analogová fotografie

V éře digitální fotografie se někteří lidé vrací ke starým technikám a vybavení. Analogové fotografie mají podle všeho „duši“ a jedinečný charakter, kterého je u moderního fotoaparátu obtížné dosáhnout. Je načase se k nim navrátit, zejména proto, že podzimní klima je ideální pro procházky a krátké výlety. Fotografujte zajímavá místa, která procházíte cestou do práce, snažte se zachytit pomíjivost přírody nebo atmosféru vašeho interiéru. Kromě zábavy při hledání dokonalých rámečků bude další atrakcí samotná věda – ovládání analogu, vývoj fotografií nebo učení se technikám fotografování. Stojí za to se během života učit novým věcem!

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Příspěvek sdílený Kreatywna fotografia ? (@adazet)

Umělecké koláže

Co dělat během podzimních večerů? Staňte se umělcem a tvořte! Abyste mohli vytvářet zajímavou grafiku, nemusíte mít v sobě skrytého Picassa. K vytvoření koláže nepotřebujete umět dobře kreslit nebo malovat – stačí trocha kreativity a trocha uměleckého cítění. Můžete pracovat v grafickém programu nebo staromódním způsobem – vytvářet barevné a zajímavé kompozice z vystřižených fragmentů novin, starých učebnic, ozdobných papírů nebo zaschlých drobných doteků přírody, nalezených během minulých prázdnin.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Příspěvek sdílený Agnieszka Szubert (@kolazowa)

Kreativní zdobení dortu

Umělecky se můžete zabavit i jinak a trávit podzimní večery v kuchyni plné sladkostí. Oproti zdání není zdobení dortů a cupcakes snadné, vyžaduje cvik a trochu učení, ale je neuvěřitelně uspokojující (zejména pro vaše blízké). Na začátku se vyzbrojte zdobícím sáčkem, pár barvivy, cukrovinkovými ozdobami a kilogramem cukru nebo čokolády. A pak si vyzkoušejte zdobit podle tutoriálů dostupných na YouTube nebo se přihlaste na kurz – třeba si mimochodem najdete nové přátele?

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Příspěvek sdílený ??‍? Mezi kávou a objektivem (@pethprivarova)

Filmy na podzimní večery

Pokud vám podzimní atmosféra dává chuť nic nedělat, dopřejte si jednu z nejjednodušších a nejpříjemnějších aktivit a seznamte se s X muse. Seriál nebo film na podzimní večer (nejlépe s dekou, teplým čajem a kouskem domácího koláče) může stimulovat vaši mysl a oplývat novými zážitky. Zkuste se na podzim podívat na něco, co jste zatím odkládali? Bude dobré dohnat klasiku němého filmu, sledovat nejzajímavější dokumenty nebo inscenace na konkrétní téma (např. silniční filmy, španělské kino, korejské seriály). Probuďte své šedé buňky a prožijte emoce, které vám audiovizuální umění nabízí.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Příspěvek sdílený Jess (@dzisiaj.jutro)

Přečtěte si další článek