Čtení na 12 min 07 Úno 2022

Jak se stát ekologickým cestovatelem?

Autor: Markéta
Čtení na 12 minuty

Ekologické cestování – trend nebo rozmar? Sabina Ławrow – cestovatelka, která cestuje po světě na vlastní pěst, píše o podstatě pomalého cestování.

Anthony Bourdain – kuchař a cestovatel, který se však raději nazývá spisovatelem. Muž, který procestoval celý svět, je ve středním věku, objevuje a prožívá ho tak trochu jako dítě, velmi emotivní a vždy před kamerou. Nebál se těžkých témat, seděl za stolem s každým, s hvězdami i s obyčejnými lidmi. Byl a stále je zdrojem citátů a myšlenek, na které se nezapomíná. Jeden z mých oblíbených:

Cestování není hezké. Ne vždy je také pohodlné. Někdy bolí a dokonce láme srdce. Ale to je v pořádku. Cestování nás mění a mělo by nás měnit. Zanechává stopy na naší paměti, vědomí, duši a těle. Odnášíme si něco pro sebe. Doufám, že za sebou zanecháváme i něco dobrého.

Tony měl možná na mysli širší kontext, ale tento citát použiji jako východisko k tématu vědomého cestování.

Cestování jako splněný sen

Cestování ještě nikdy nebylo tak jednoduché. Nízkonákladové letecké společnosti jsou vynálezem posledních 10 – 15 let. Většina z nás se také alespoň jednou ročně vydá dále na jiný kontinent. Během těchto několikatýdenních cest téměř každý z nás čerpá potěšení ze seberealizace, objevování nových, inspirativních lidí a kultur. Pokud bychom chtěli jedním slovem shrnout to, co dělají travel blogeři, je to to, co nás inspiruje. Motivují a ukazují, že je možné jet do vysněné destinace. Nebo lze dokonce žít z cestování. Dokazují, že je to ten nejlepší scénář pro život. Nesmíme však zapomínat, že se všemi těmito benefity musí přijít i zodpovědnost.

Ne kvantita, ale kvalita – i během cestování

Stojí také za úvahu, zda jsme schopni vidět celou Itálii za týden nebo dva? Má to vůbec smysl? Proč místo toho, abychom jezdili jako blázni a jen odškrtávali místa, nezůstat na jednom místě a nezažít ho naplno? Zároveň méně znečišťujeme životní prostředí. Kratší dopravní vzdálenost znamená i méně odpadu a méně benzínu. Když budeme na místě, bude pro nás jednodušší podporovat místní podniky. Masový cestovní ruch ovládají velké korporace a zisky se nedostávají k malým místním firmám. Nejlepší je ubytovat se v malých rodinných hotelech či v airbnb. Podle principu ekonomiky – čím blíže necháte peníze, tím dříve se vám vrátí.

Místa dobrá pro vás i pro planetu

Vybírejme si hotely, které žijí v souladu s přírodou. Existuje stále více sdružení a komunit, které takové ubytování sdružují. Letos jsem navštívila takový udržitelný hotel v Jižním Tyrolsku v Itálii. Naturhotel Leitloff je jedno z mála měst v Evropě, které je zcela energeticky a klimaticky nezávislé. Využívají solární panely a vlastní ekologické pece na dřevo. Mnohé hotely na Islandu využívají geotermální energii, které je zde dostatek. To však není všechno, hotel má dokonce vlastní farmu a zahradu, a co vyprodukují – bude slušet na talířích hostů. Všechna jídla se připravují podle ročního období. Hotel je po nedávné generální rekonstrukci také kompletně postaven z přírodních stavebních materiálů. Kromě toho je to rodinný hotel a každý se zde cítí jako výjimečný host. Má to vliv na cenu za noc v hotelu? Ne nutně. Přesvědčte se o tom sami.

K mé radosti se ve stále větším počtu hotelů setkávám se zprávou, často podanou příjemným nebo zábavným způsobem: „Možná nemusíte každý den používat nový ručník. Pokud ho chcete použít znovu – zavěste ho, a chcete-li nový, nechte ho na zemi.“ A vidím to spíše v lepších hotelech. Ekologie je stylová, není v rozporu s luxusem! Někdy stojí za to zvážit i to, jestli potřebujeme všechny ty malé lahvičky se šamponem nebo krémem. Budeme je opravdu používat, nebo skončí doma v šuplíku? Je to ovšem nejlepší pro životní prostředí, protože hotel používá velké naplněné dávkovače. Existují také hotely, které dokonce recyklují mýdlo! Použité mýdlo se sesbírá a podrobí se další tepelné úpravě, která zničí všechny bakterie. Nové kostky se nejčastěji darují nadacím na podporu nejchudších.

Šetření a cestování

Dobrá ekologie znamená také úspory. Vezměme si například náklady na elektřinu a vodu – pokud během cestování neplatíme tyto účty, často z lenosti necháme svítit světlo, když jedeme ven. Možná to neplatíme přímo, ale určitě je to zahrnuto v ceně hotelu. Podobně je to i s vodou. A není to jen o penězích. Nedávno jsem byla v Jordánsku. Teprve na konci cesty jsem zjistila, že voda je tam omezená! Oteplování klimatu a pouštní podnebí způsobilo, že se tato země potýká s obrovským problémem s vodou. Nejen k pití, ale také obecně. Bohužel tento jev bude časem narůstat, zejména v tropických zemích. Jako turisté skrytí pod stínítkem se před námi skrývá i nepříjemná pravda. Hotel vytváří rezervy pro naše pohodlí, ale v jistém smyslu bereme tuto vodu obyvatelům. Byl to pro mě šok, i když jsem toho už tolik viděla.

Uvědomělý cestovatel je dobrý cestovatel

Když opustíte město a navštívíte národní parky, snažte se neodbočit z vyznačené cesty. Ne každý ví, že na takových místech je zakázáno sbírat houby nebo dokonce koblihy. To vše v zájmu ochrany přírody. Podobně je to i s korálovým útesem. Nedávno jsem byla u Rudého moře a zarazilo mě, jak moc je korálový útes poškozen. Voda byla průzračná a já nevěděla, proč útes umírá… Ukázalo se, že to způsobil člověk. Příliš mnoho lidí se ho dotýkalo, stálo na něm a ničilo jemnou tkáň podmořského života.

Jednou z méně často diskutovaných témat je vyhazování organického, biologicky rozložitelného odpadu, ovoce. Zatímco odhodit jádřinec z jablka někam do keřů je přijatelné, vyhodit slupku z banánu nemusí být až tak dobrý nápad. Důvodem je, že při přepravě banánů do Evropy jsou tyto postříkány množstvím chemikálií, aby se zlikvidovali škůdci. A to jsou úplně jiné látky než ty, které se používají na našich polích. Možná to není velký problém, ale může to ublížit například mravencům. Podobně i cigaretový nedopalek, který obsahuje množství jedovatých látek, může být pro naše malé přátele smrtelně nebezpečný. Jak se Novozélanďané přesvědčili na vlastní kůži, ne tak dávno dovezli z Evropy několik živočichů (včetně potkanů, vačic), které se bez přirozených protivníků rozmnožili závratným tempem a stali se invazním druhem ohrožujícím například endemické papoušky nebo nelétavé kiwi. Dnes nás po příchodu na Nový Zéland důkladně kontrolují – jestli nemáme bláto na botách a ve stanu (kde může být hmyz). Také si nesmíte přinést maso nebo ovoce.

Naší prioritou je postarat se o tato velmi ohrožená místa vyhynutí, která vyžadují zodpovědné cestování. Ať je to náš příspěvek k ochraně příštích generací. Zeptejte se, co žirafy jedí, a pořiďte jim v národním parku speciální krmivo. A koláčky si nechte na večer, když pocítíte hlad. Naše kachny obyčejné bychom neměli krmit chlebem, ale semínky nebo zeleninou.

Dobré a špatné stránky suvenýrů

Nevím, jestli to ještě někdo dělá, ale určitě bychom neměli kupovat suvenýry vyrobené ze zvířat nebo jejich částí, ale ani mušle či korály – zvláště pokud neznáme jejich původ. Turistický průmysl je obrovský byznys, na kterém chce každý vydělat a tyto věci se nejčastěji získávají nelegálně.

Jedním z největších tajemství turistického průmyslu je, že téměř všechny magnetky po celém světě se vyrábějí v Číně. A dvakrát se zamysleme, jestli tento šmejd potřebujeme a zda za rok neskončí ve skříni nebo, ještě hůře, v odpadkovém koši. Už pět let nosím u klíčů kroužek, který mi vyrobil řemeslník na ulici, přestože jsem se za tu dobu pětkrát stěhovala. Ráda sbírám i krásné pohlednice, ale držím se pravidla, že musí být s portréty, potom si nechávám jeden styl. Nejlepšími dárky pro rodinu jsou zpravidla ty, které sníme nebo vypijeme. Se svými blízkými se tak podělíte o část kultury, vždyť kuchyně je její důležitou součástí.

Máte na výběr? Vybírejte moudře

Jelikož jsme se opět ocitli v kuchyni, na závěr si vzpomenu na Anthonyho Bourdaina. V jednom ze svých pořadů „Parts Unknown“ z Jamajky po setkání s Chrisem Blackwellem, zakladatelem vydavatelství Island Records, dospěl k závěru, že problém je v tom, že bohatí lidé chtějí žít jednoduchý život, jako je život jamajského rybáře. Ale žijí takovým životem, protože nemají peníze. Ve skutečnosti nejde o to, aby se z nás všech stali environmentální extremisté. Každý extremismus je špatný. Stačí, když budeme mít na výběr – vybírejme si moudře. Přemýšlejme v mikrokosmu kolem nás. Odpověď na otázku v nadpisu – doufám, že to nebude ani krátkodobý trend, ani rozmar bohatých mileniálů, ale racionální rozhodnutí pro cestovatele, kteří myslí empaticky a dlouhodobě. Etické cestování bude pokračováním tohoto článku.

 

 

Sabina je jednou z nejoblíbenějších polských cestovatelů. Před několika lety dala výpověď v korporaci, aby mohla sama cestovat po světě. Navštívila 69 zemí a objevila se na 6 kontinentech. Píše, fotografuje a pracuje na svém režisérském debutu.

 

Přečtěte si další článek