Čtení na 3 min 14 Říj 2022

Jak se zamilovat do podzimu?

Autor: Markéta
Čtení na 3 minuty

„Podzime, ach to jsi ty…“ broukáme si lehce melancholickým tónem a loučíme se s tím, co je bezstarostné, hřejivé a příjemné.

Přišel podzim! A právě ten bude od nynějška společně s huňatou dekou a s šálkem aromatické kávy naším věrným společníkem. Jen co v kalendáři přetočíme stránku (dělá to ještě někdo?) s daty po 22. září (podzimní rovnodennost) se dny automaticky zkracují, noci jsou tmavší a rána jsou mlhavější a chladnější. Obalení ve vrstvě teplejšího oblečení se přeskakováním přes louže vrátíme do dob minulých. Hele, léto, proč jsi s námi nezůstalo déle?

Podzimní koutek stížností

Žádné roční období nesymbolizuje plynutí a křehkost okamžiku tak jako podzim. Všímáme si toho ve svém okolí, i když na balkoně pozorujeme stále více smutných muškátů či žloutnoucí listy. Do konce roku už toho moc nezbývá, doba shrnutí, plnění cílů či novoročních předsevzetí je neúprosně před námi a pokud jste nestihli nic z toho, co jste si naplánovali, můžete pociťovat mírnou paniku. Ve vzduchu je cítit také nervozitu z návratu do školy, univerzity či práce. I když máme rádi své každodenní povinnosti, po slunečných, pohodových týdnech se vracíme do reality obtížněji.

Jak si oblíbit podzim?

Někteří lidé mají podzim rádi a dokonce ho milují. Nevíme jestli je to tím, že voní jako džem, jablečný koláč se skořicí nebo nebo dýňové latté. Anebo možná za to může útulnost dlouhých večerů strávených s knihou či seriálem. V každém případě se s podzimem dá spřátelit. Klíčem je pozitivní přístup. Pokud si budete namlouvat, že vás čekají šedé a nepříjemné měsíce, ve skutečnosti také budou. Přestaňme si stěžovat a vychutnejme plnými doušky co nám podzim nabízí. Tak co dělat, abyste ho měli rádi?

Neseďte doma!

Opusťte svoji komfortní zónu a jděte ven (nejste přece medvěd, který až do jara prospí ve své noře). Choďte co nejčastěji a nejen do práce. Nasajte stále vzácnější sluneční paprsky a snažte se zapamatovat si co nejvíce podzimních radovánek. První z nich na vás čekají například v parku. Podzim je vhodný i pro večerní návštěvy restaurací, kaváren a galerií.

Postarejte se o prostor kolem vás

Pozitivní energie nevzniká z ničeho. Zkuste se obklopit věcmi, které vám navodí dobrou náladu. Uspořádejte si prostor kolem sebe. Podzimní úklid by měl být stejným zvykem jako jarní. Vytvořte si v bytě oázu klidu a pohody. Někdy atmosféru ovlivní také voňavá svíčka či barevné polštáře. Pokud to tak cítíte, pořiďte si čerstvé květiny nebo lampu jejíž světlo je podobné tomu dennímu.

Najděte si hobby pro podzimní večery

Puzzle, šachy, dekorování nebo vyšívání? Nyní je ideální čas na objevování nových koníčků, případně oživení těch starých. Dlouhé večery jsou k tomu jako stvořené.

Přečtěte si další článek