Čtení na 4 min 29 Lis 2023

Jak si zútulnit domov v chladných dnech?

Autor: Katka
Čtení na 4 minuty

Podzim a zima je ideálním obdobím pro zútulnění bytu. Stačí jen správné osvětlení, svíčky a příjemné textilie, které dodají interiéru tu správnou atmosféru. Díky podzimním dekoracím se deštivé a chladné dny stanou barevnými a pobyt doma ještě příjemnějším.

Zútulnění interiéru vám zlepší náladu

Změny v interiéru mají pozitivní vliv na to jak se cítíte. Pobyt v příjemném a estetickém prostředí zvyšuje náladu a kvalitu odpočinku. To oceníte zejména v méně slunečných měsících, kdy vaše nálada vlivem nedostatku světla může klesat. Je to tedy ideální čas vrhnout se do zkrášlování vašeho domova.

Přeměna bytu nebo domu do podzimní nálady není nijak náročná. Stačí se na celý proces dobře připravit. Pečlivě si naplánujte nákupy a promyslete si, co se do vašeho interiéru hodí nejlépe. Pokud se chcete nechat ovlivnit aktuálními trendy, tak jednou z aktuálních barev této sezóny je intenzivní skořicová, která se dokonale hodí pro interiér ve skandinávském stylu. Nelze opomenout ani karamelové odstíny, i když ty se hodí především do elegantních, moderních prostředí. Na podzim je v oblibě také olivově zelená. Tato barva vnese do vašich pokojů harmonii a útulnou atmosféru.

Využijte podzimní dekorace

Už víte, které barvy jsou aktuálně trendy. Teď je na řadě výběr konkrétních dekorací. Můžete se rozhodnout, zda interiér doplníte vázou, květináčem ve vybrané barvě, figurkami, obrazy nebo se rozhodnete pro květiny. Charakter interiéru dodají také textilie: polštáře, plédy, deky, povlečení s motivy listů, dýní nebo podzimní fauny.

Velmi oblíbené jsou také dekorace, jejichž hlavním prvkem jsou sezónní rostliny, a celkový design odkazuje na minimalistický, přírodní skandinávský styl. Využít můžete materiály jako jsou sláma, len nebo krajka.

Nezapomeňte na celkové uspořádání dekorací. Je důležité interiér nepřeplnit, můžete je umístit jen na několik strategických míst. Jedním z nich je kuchyňský nebo jídelní stůl. Je to místo, které vždy upoutá pozornost vašich hostů, když vstoupí do bytu. Při zdobení stolu však nezapomeňte na střídmost. Přetížený doplňky bude působit chaotickým a nepřehledným dojmem. Mísa nebo talíř s podzimními motivy dodají stolu podzimní atmosféru.

 

Vložte dovnitř sezónní ovoce, jako jsou dýně, hroznové víno a jablka. Na desku stolu rozprostřete ubrus z přírodní látky a na něj položte mělký a hluboký talíř s příbory. Doplňte jej módními doplňky, jako jsou ubrousky, běhouny a svíčky. Dekorace umístěte také na komody, skříňky na konferenční stolky. Ideální jsou vonné svíčky, krásné svícny a lucerny. Sezónní výzdobu doplní také různé dekorativní figurky.

Útulná ložnice pro dlouhé večery

S podzimní melancholií se většina lidí v tomto ročním období snaží uklidnit a hledat klid a pohodlí domova. Proto se snažíme ve výzdobě našich domovů využívat útulné a zahalující teplo. K tomu nám nejlépe poslouží různé textilie v ložnici. Využijte ložní prádlo, které bude měkké a příjemné na dotek. Jako přehoz na postel zvolte deku, která bude plnit dekorativní funkci, ale také vás v chladnějších dnech zahřeje. Příjemně budou působit také polštáře v podzimních teplých barvách.

Atmosféru v ložnici podtrhne osvětlení. V této místnosti je obzvláště vhodné vícebodové osvětlení. Kromě stropní lampy naplánujte v ložnici i další menší světelné zdroje a noční lampičky, lucerny nebo girlandy, které dodají atmosféru. Intenzitu osvětlení pak můžete snadno přizpůsobit svým potřebám.

 

Jaké doplňky zateplí ložnici? Obvykle stačí jen pár drobností, aby se z obyčejného pokoje stal útulný kout. Jednou z nich jsou závěsy, které ladí s barvami aktuálního ročního období. Rozhodněte se také pro měkký koberec vedle postele, svíčky a fotorámečky s obrázky podzimní nebo zimní krajiny.

Dekorace, které vám budou všichni závidět

Chcete své sezónní dekorace všem ukázat? Ozdobte svá okna a parapety podzimními nebo už vánočními dekoracemi. Pomohou vám k tomu girlandy z LED žárovek, ozdobné věnce a další hotové dekorace s podzimní tematikou. Tvary dýní a lesní flóry a fauny krásně ozdobí vaše okna.

Pokud jste příznivci minimalismu, rozhodněte se pro dekoraci okenních parapetů. Krásně zde budou vypadat zejména vázy a svícny. Jejich záře odrážející se od skla bude za chladných deštivých večerů krásně zářit. Kromě toho můžete na parapet umístit své oblíbené fotografie, obrázek nebo jinou dekoraci, která se vztahuje k motivům tohoto ročního období. Ať už bude kompozice jakákoli, dekorace bude vidět uvnitř i venku.

 

Přečtěte si další článek