Čtení na 4 min 09 Úno 2023

Nejoblíbenější interiérové ​​trendy, které budou dominovat v roce 2023

Autor: Markéta
Čtení na 4 minuty

Nový rok – nový interiér! Podívejme se na nejoblíbenější interiérové ​​trendy. Rozhodněte se, které z nich necháte u vás doma se dlouhodobě usadit.

Styly z dalekého východu

Japonsko inspiruje a ozývá se v nejmódnějších stylech interiérů v roce 2023! Letos jsou na předních příčkách trendy inspirované kulturou dalekého východu hned dva. Na prvním místě je něco pro minimalisty a milovníky harmonie, tzv. japonský styl. Poutavá směs skandinávského stylu, minimalismu a japonské filozofie wabi sabi, inspirované pomíjivostí, kde méně je více! Styl japandi je především o přirozenosti a jednoduchosti, ale zároveň o vysoké kvalitě, funkčnosti a útulnosti, a v neposlední řadě o propracovaném barevném schématu založeném na maximálně 3 barvách, které uklidňují smysly.

Protipólem je styl kawaii – v doslovném překladu sladký, okouzlující. A opravdu, interiéry v pastelových, bonbonových barvách někdy vypadají jako fotografie z japonských dětských příběhů. Dominují zde pastelové barvy jako pudrová růžová, mátová, světle modrá a bledá oranžová. Oblé tvary a trojrozměrné vzory. Styl kawaii si jistě oblíbí teenagery, fanoušci k-popu a anime. Přestože starším lidem nic nebrání v tom, aby se o něj také zajímali. Všichni přece v sobě můžeme probudit dřímající dítě.

V eko rytmu

Rozumné volby nepatří jen do našeho šatníku, ale především také do prostoru, ve kterém žijeme. Proto i letos budeme pokračovat v ekologických trendech v našich domácnostech. A týkají se mnoha aspektů. Především dekorace interiéru. Vybíráme si přírodní materiály, šetrné k životnímu prostředí: dřevo, bambus, ratan a kámen. Do oken zavěsíme lněné závěsy a podlahy přikryjeme vlněnými koberci. Důležitou roli hrají i recyklované výrobky. Vintage nábytek lze zakoupit bez ohledu na velikost vaší peněženky. Eko trend v interiérech se projevuje také v produktech, které používáme: od ekologických barev na stěny bez škodlivých látek až po každodenní čistící prostředky, které obsahují ekologicky nezávadné složky. Pokud jste ještě neinvestovali do octa, jedlé sody a kyseliny citrónové, je čas to udělat! V neposlední řadě se trend trvalé udržitelnosti v interiérech týká způsobu organizace našeho každodenního prostoru, který by měl zahrnovat nádoby na třídění odpadu, opakovaně použitelné látkové pytle, různé nádoby na potraviny a energeticky úsporné spotřebiče.

Urban džungle

Exotická džungle u vás doma? Proč ne! Letos se ještě výrazněji obklopíme zelenými rostlinami. Žádané jsou domácí, kapradiny i exotické palmy až po strop, monstery a fíkusy. Čím více rostlin, tím lépe! Seskupte naše zelené společníky na parapety, police a knihovny a zároveň jim poskytněte ty nejlepší možné podmínky a přednostní přístup ke světlu. Kromě pestrosti rostlin se vyplatí věnovat pozornost také květináčům, které jsou dalším dekorativním prvkem, který prostor zpestří.

Ještě více světla!

Určitě jeden z nejzajímavějších interiérových trendů roku 2023 je světlo! V naší zeměpisné šířce ho máme příliš málo. Možná právě z této potřeby se zrodil trend „svítivosti“ v našich interiérech. Lze toho dosáhnout několika způsoby. Například zrcadly. Hladké plochy odrážející světlo a opticky zvětšující prostor uspořádané do složitých kompozicí, okouzlující svojí funkčností a dekorativností zároveň. Leštěné povrchy, které odrážejí sluneční paprsky, jsou dalším způsobem dosažení svítivosti. Například stoly s ocelovými deskami a kovovými dekoracemi. Nakonec – sklo. Odrazy světla se odrážejí ve skleněných vitrínách a nábytku, čímž poskytují nový orientační bod a umožní vám ještě více zachytit perspektivu a vzdálenost.

Ach, ta barva

Pojďme se na chvíli bavit o barvě. Trend 2023 není něčím zcela novým, ale spíše plynulým pokračováním předchozí sezóny. Sázíme tedy na intenzivní odstíny kobaltové a fialové jakož i její světlejší sestru levanduli. Nechybí ani různé odstíny červené a kaštanové v čele s barvou roku institutu Pantone, Viva Magenta. Letos budou akcentovat také tyrkysové a terakotové odstíny. Mezi touto směsí vzrušujících barev jsou tlumené klasiky: šedá, čokoládově hnědá a pastelově modrá.

Zaměřte se na zeď

Designujte svou stěnu podle vás, i toto je jeden z interiérových trendů v roce 2023. Atraktivní stěna viditelná například při online rozhovorech se spolupracovníky nebo sloužící jako kulisa pro propracované fotografie na Instagramu, získává stále více na popularitě. Měla by upoutat pozornost a vyjádřit naplno váš vkus, osobnost, zájmy. Lákat barokním glamourem, retro eklekticismem nebo snoubením minimalismu a přírody. Při zdobení stěn proto pracujte s barvou a texturou například pomocí štuku, designových tapet nebo dřevěných panelů. Nezapomínejte ani na rámy, do kterých zarámujte své fotografie, plakáty a vybírejte výrazná zrcadla, poličky a knihovny, ve kterých budou vedle knih uloženy i vzpomínky z vašeho života. V roce 2023 také zaznamenáváme velký návrat závěsných rostlin – možná právě teď je ten moment, kdy dostat na zeď tradiční kapradinu nebo moderní monsteru.

Přečtěte si další článek