Čtení na 3 min 19 Srp 2022

Jak vyčistit semišové boty bez poškození?

Autor: Markéta
Čtení na 3 minuty

Semišové boty patří mezi módní kousky, které je obtížné ochránit před poškozením a znečištěním. Existuje několik způsobů čištění bot, avšak semišové boty vyžadují speciální péči. Jak vyčistit semišové boty tak, abyste je nepoškodili?

Semišové boty

Semišové boty patří mezi nadčasové kožené módní kousky, které se nacházejí v botníku žen a mužů po celém světě. Na nohou vypadají dokonale a hodí se jak ke každodennímu outfitu, tak k tomu elegantnímu. Při každodenním nošení se však semišové boty mohou poškodit a znečistit. Pokud toužíte po skvěle vypadajících botách, vyzkoušejte tyto způsoby, jak vyčistit semišové boty tak, aby získaly opět svůj tvar a barvu.

5 způsobů, jak vyčistit semišové boty

Semiš je speciální kožený materiál, který nemá rád vlhkost, přímé sluneční světlo, bláto či déšť. Proto čištění semišových bot může být o něco komplikovanější. Vyzkoušejte těchto 5 šetrných a bezpečných způsobů.

Jak vyčistit semišové boty od prachu?

I při běžném nošení mohou být semišové boty znečištěny prachem, který na první pohled není vidět. Proto vždy, když přijdete domů, seberte suchý hadřík a jemnými tahy přejeďte své boty. Tak jim dodáte opět barvu a jemnost.

Vyčistěte semišové boty od bláta

Bláto může semišovým botám nadělat velké škody, a to zejména tehdy, jsou-li boty špatně ošetřeny. Pokud se na vašich botách vyskytlo bláto, nikdy se ho nesnažte utírat, když je vlhké. Semišové boty vždy čistěte až poté, co uschnou. Následně bláto oklepejte a boty dočistěte s kartáčkem na semišové boty, který má jemné štětinky. Tento kartáček si zakoupíte ve všech kvalitních prodejnách s obuví.

TIP: Kartáček na semišové boty můžete nahradit i měkkým zubním kartáčkem. Při čištění buďte jemní, abyste semiš nepoškodili.

Semišové boty vyčistěte od fleků a soli

Sůl se na semišových botách objevuje zejména v zimních měsících. Pokud se na vašich botách vyskytují jakékoli fleky nebo sůl, namočte si kartáček do vody a jemnými krouživými pohyby přejděte po botách. Důležité je, abyste si takto vyčistili úplně celé boty. Tím zabezpečíte botám jednotnou barvu. Na fleky od soli můžete použít také čistící pěnu na semišové boty, kterou si zakoupíte v obuvi.

Je možné vyčistit semišové boty od vody?

Překvapilo vás počasí a vaše semišové boty byly vystaveny nadměrné vlhkosti či dešti? Po příchodu domů vysajte z bot co nejvíce přebytečné vody, a to pomocí starých novin. Ty přeložte a vložte do bot. Následně opět semiš přetřete suchým kartáčkem nebo hadříkem na semiš.

TIP: Semišové boty nikdy nesušte fénem, ​​neukládejte je na radiátor a nikdy neperte v pračce.

Vyčistit semišové boty můžete pomocí běžně dostupných prostředků

K vyčištění semišových bot můžete také použít:

– gumu, kterou vyčistíte gumové části na botách;

– mouku, v případě, že se na botách objeví mastné skvrny;

– suchou kůrku od chleba, která funguje stejně jako guma;

– ocet, který smícháte v poměru 1:1 s vodou a jemným hadříkem jím přetřete obuv;

– lžičku sody bikarbony, kterou smícháte ve sklenici mléka a jemným hadříkem jím přejdete po botách;

– mokrá místa otřete suchým hadříkem.

Jako prevenci vždy použijte impregnační sprej, který semišové boty ochrání před znečištěním a poškozením. Pokud přemýšlíte, jak vyčistit semišové boty, které vám leží v botníku, doporučujeme použít speciální přípravky na semišové boty.

Přečtěte si další článek