Čtení na 3 min 03 Pro 2021

Jak zabalit vánoční dárek? Inspirativní nápady pro krásné balení

Autor: Markéta
Čtení na 3 minuty

V prosinci se chystáme na Vánoce a… balíme dárky. Jak je letos zabalit? Podívejte se na naší inspiraci a tipy, pak si vezměte papír, nůžky, barevné stuhy a vytvořte z nich nádherně zabalené dárky – rozbalit je bude skoro až škoda!

Stylové balení

Nejoblíbenějším způsobem balení dárků je vložení do krabice, která je obalena ozdobným papírem a převázána stuhou. Jedná se o klasický, nadčasový nápad, který stojí za to čas od času upgradovat. V první řadě jsou důležité dekorační materiály – měli by být co nejkvalitnější, abyste při přípravě dárků neztráceli hlavu (nebo trpělivost) a vaši blízcí se mohli těšit z estetických dárků. Vybírejte silnější dekorační papíry, které se při zabalení nebudou skládat ani trhat. Dbejte na kvalitu a styl stuh i mašlí – látkové modely budou mnohem praktičtější než ty lesklé fóliové. Při balení vánočních dárků se řiďte svým vrozeným smyslem pro estetiku. Nechte papír barevně sladit s mašlí, ať je celé balení v podobném stylu. Můžete vytvořit okouzlující pastelovou kombinaci, černo-zlatou verzi nebo bílé, stříbrné a tmavě modré balení, které odkazuje na zimu.

Prvky, které okoření váš dárek

Nestačí vám vkusná mašle? Dárkové balení můžete zatraktivnit doplňkovými prvky, ale snažte se být umírnění a zaměřte se pouze na jednu věc. Vánoční charakter dárku podtrhnou drobné bublinky umístěné vedle mašle, vločka vystřižená z papíru, větvička jehličnatého stromku, šišky, skořice, sušené plátky pomeranče nebo cukroví. Designovým prvkem budou vyřezaná písmenka přilepená na balícím papíru (můžete z nich vytvořit vtipný personalizovaný slogan), majestátní střapce nebo bižuterní prvky – například prsten navlečený na stuze nebo mašlička sepjatá s broží.

Dárkové balení šetrné k přírodě

Neradi kupujete stuhy, barevné papíry a podobné věci? Použijte to, co máte, k vytvoření zero waste balení! Vše, co potřebujete, je šedý balicí papír, kousek provázku nebo bavlněné krajky a větvička vánočního stromku, abyste vytvořili krásné minimalistické balení blízké přírodě. Na krabičku připevněte výše zmíněné přírodní prvky jako jsou sušené plátky citronu a pomeranče, květiny, snítka jmelí nebo jalovce. Místo šedého papíru můžete použít i staré noviny, díky kterým váš obal získá retro kouzlo. Nebojte se používat to, co je po ruce – upcycling je opravdu zábava!

Umělecký způsob balení dárků

Lidská kreativita je neomezená, takže pokud hledáte aktivitu na prosincové večery a chcete překvapit své blízké, zkuste svůj dárek zabalit výtvarně. Níže najdete několik inspirativních technik a návodů.

Pomocí techniky origami

Pamatujete si z dětství skládání různých tvarů z papíru? Technika origami platí i ve světě balení dárků. Vše, co potřebujete, je pár listů papíru, přesnost a trocha trpělivosti. S každým nově zabaleným dárkem získáte zkušenosti. Níže najdete jednoduchý, ale účinný způsob, jak zabalit dárek zakončený geometrickou mašlí.

S efektivním vějířem

K vytvoření takových malých zázraků potřebujete pouze vzorovaný papír a oboustrannou lepicí pásku! Tato metoda je skvělou a o něco jednodušší alternativou ke složitějším formám origami.

Papírové záložky

Dárky s pravidelným tvarem kvádru můžete zabalit do papíru vytvořením uměleckých záložek. V případě takto prostorné formy budou nejlépe fungovat hladké textury – i šedý balicí papír v této podobě bude vypadat efektně.

Zabalené v látce

Nebo možná svůj dárek zabalíte do látky místo ozdobného papíru? Furoshiki je japonský čtvercový šátek, který se používá k balení věcí po tisíce let – dnes se z něj tvoří především efektní dárky. Potřebujete pouze kousek jakékoliv látky velikosti dárku (zde se bude skvěle hodit šátek, který bude také součástí vašeho dárku).

Přečtěte si další článek