Čtení na 3 min 22 Bře 2024

Míchat byznys a přátelství? Pro tyhle ženy z Czechitas je sisterhood základ úspěchu

Autor: Katka
Čtení na 3 minuty

Sedí ve správní radě neziskové organizace Czechitas. Dita Formánková, Monika Ptáčníková a Barbora Bühnová dobře vědí, o čem je „sesterství“. Jejich kamarádství jim pomáhá zvládat životní výzvy na denní bázi. Pro magazín Heroine vyzkoušely kolekci Sisterhood Treasure od Answear.LAB, která oslavuje vzájemnou podporu žen.

Síla ženské solidarity nejen v IT světě

Organizace Czechitas je ukázkovým příkladem toho, jak skvěle vzájemná ženská podpora funguje, nejen na úrovni jednotlivců, ale také s velkým celospolečenským dopadem. Tři inspirativní ženy ze světa IT potvrzují, že jejich přátelství zvládne i velké životní změny. Dita Formánková a Monika Ptáčníková, které Czechitas spoluzaložily, jsou dnes členkami správní rady, ale znají se od dětství. Společné projekty si vyzkoušely už během studií na vysoké škole. „Zjistily jsme, že obě dokážeme jít až na dřeň a máme touhu dělat velké věci,“ vzpomíná Monika pro Heroine.

Bára Bühnová se k Czechitas přidala hned po založení a dnes je také členkou správní rady. „Holky jsou silné pilíře celé organizace a vždycky jsem se na ně mohla spolehnout. Je v nich větší hodnota, než samy vědí,“ je přesvědčená. „My Czechitas žijeme, takže nám nikdy nevadilo přepínat mezi osobní a pracovní rovinou,“ vysvětluje Monika. „Principy, na kterých naše přátelství stojí, se jednoznačně otiskly do fungování organizace,“ věří Dita.

V každém vztahu je nejdůležitější vzájemná důvěra a podpora

Všechny ženy se shodují, že v počátcích šly do spousty věcí víc po hlavě, bez předchozích zkušeností a že to bylo často riziko. „V tom byla právě klíčová ta důvěra a to, že jsem se na holky mohla vždycky stoprocentně spolehnout. Díky tomu jsem měla víc odvahy. Nebála jsem se riskovat, dělat těžká rozhodnutí a dělat chyby. Věděla jsem, že když se něco nepovede, tak Monika i Bára tu pro mě vždycky jsou nejen jako mentální podpora,“ vzpomíná Dita a Monika dodává: „Bezpečné prostředí tvoříme nejen pro ženy, které k nám chodí na kurzy, ale taky dovnitř organizace.“

Foto: Ondřej Košík | Make-up a styling: Natálie Host (Pure District)  

Dita je aktuálně na rodičovské dovolené a v rámci polovičního úvazku předsedá správní radě. V Czechitas se stará o popularizaci, vztahy a spolupráci s veřejnou správou, některými velkými partnery a teď má před sebou především projekt tvorby dlouhodobé vize do roku 2030. K působení v neziskové organizaci přidala mezi lety 2020 a 2022 také angažmá v Avastu na pozici globální ředitelky diverzity, inkluze a komunit. Bára má docenturu z informačních technologií a aktuálně zastává funkci proděkanky pro vnější vztahy a spolupráci s partnery Fakulty informatiky na Masarykově univerzitě.

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Heroine.

Přečtěte si další článek