Čtení na 4 min 01 Čvn 2024

Tichý luxus v módě. Jak rozpoznat jemné znaky exkluzivity?

Autor: Katka
Čtení na 4 minuty

Klasické, stylové oblečení a doplňky vynikající kvality – to je obvykle to, co nosí lidé z vyšších vrstev. Jejich styl neupoutává pozornost logy a nadměrnými dekoracemi. Tím se vyznačuje tichý luxus (Quiet Luxury), kterému aktuálně propadá celý módní svět.

Co je tichý luxus a jak tento styl začlenit do vašeho šatníku?

Termín tichý luxus pochází z módních a životních trendů, které se objevily v posledních letech. Označuje jemný, diskrétní typ luxusu, který se nevyznačuje extravagancí nebo okázalým projevem bohatství, ale spíše nenápadnou elegancí, vysokou kvalitou a sofistikovaností.

Koncept tichého luxusu je odpovědí na měnící se preference zákazníků, kteří stále více oceňují kvalitu, trvanlivost a etický přístup k výrobě. Na rozdíl od extravagantních nebo okázalých módních trendů, tichý luxus propaguje jednoduchost, minimalismus a nenápadnost.

Tento termín se nevztahuje pouze na oblečení a doplňky, ale i na celý životní styl, který zdůrazňuje skutečné hodnoty místo lesku a okázalosti. Tichý luxus je vyjádřením hledání harmonie a elegance klidným a střídmým způsobem, což je protiváha ke konzumerismu a přehnanému projevování bohatství. Tento koncept získává na popularitě v dnešním světě, kde lidé stále více oceňují autenticitu, minimalismus a vyvážený životní styl.

 

Objevte prémiové značky na Answear.cz

Jak rozpoznat tichý luxus v módě? Klíčové charakteristiky a stylové prvky

Jedná se především o porozumění jemným, ale rafinovaným prvkům, které tvoří elegantní a sofistikovaný styl. Tichý luxus není jen o vysoké ceně, ale také o vnímané kvalitě materiálů. Když si vyberete oblečení z luxusních látek, jako je kašmír, hedvábí, vlna nebo přírodní kůže, pocítíte rozdíl v jejich vzhledu a trvanlivosti.

Tlumené, přírodní, neutrální barvy jsou charakteristické pro styl tichého luxusu. Co to znamená? Noste béžové, šedé, hnědé, bílé a černé barvy, které dominují šatníkům těch, kteří si cení elegance a diskrétnosti. Tichý luxus se zaměřuje na skromné detaily, které dodávají subtilnost a sofistikovanost, jako je jemné prošívání, kvalitní knoflíky nebo delikátní doplňky.

Módní značky, které odpovídají těmto trendům

Nemusíte si kupovat kabelku Hermès nebo kabát Loro Piana. Jde spíše o výběr kvalitního oblečení a doplňků s tlumenou estetikou. Mezi značky, které se zaměřují na tento styl, patří například The Row, Celine, Bottega Veneta nebo Brunello Cucinelli. Tyto značky nabízejí oblečení, které je vyrobené s důrazem na kvalitu, nikoliv na okázalost.

Móda tichého luxusu: Proč by vás měla zajímat?

Tento trend není jen stylový, ale také praktický. Klasika nikdy nevyjde z módy, což činí módu tichého luxusu univerzální a nadčasovou. Jednoduché střihy, neutrální barvy a nenápadné detaily usnadňují stylizaci a hodí se pro různé příležitosti.

Oblečení a doplňky v tomto stylu jsou dlouhodobou investicí. I když jsou dražší, jsou vyrobené z nejlepších materiálů a pečlivě dokončené. To zaručuje, že vydrží mnoho let. Móda založená na rafinovaném minimalismu se zaměřuje na kvalitu místo kvantity, což činí šatník promyšlenějším a více zaměřeným na podstatné věci.

Móda tichého luxusu: Nejnovější trendy a inspirace

Trendy v tomto stylu se vyvíjejí, ale vždy zůstávají věrné svým základním hodnotám. Proto je tak důležité používání přírodních materiálů, jako je len, organická bavlna, hedvábí a vlna. Přestože jsou neutrální barvy klíčové pro módu tichého luxusu, v poslední době se objevuje trend k jemným barevným akcentům. Například neutrální barevnou paletu lze doplnit jemnými pastelovými barvami nebo tlumenými odstíny zelené, aniž by to narušilo klid a eleganci.

Klasické střihy, jako jsou blejzry, kabáty, rovné kalhoty a šaty ve střihu A, jsou stále přítomny v módě tichého luxusu, ale jsou osvěženy moderními detaily a akcenty. Například sako může mít mírně oversized střih nebo být zdobené minimalistickými knoflíky v kontrastní barvě.

 

Tichý luxus: Jak dosáhnout elegance bez nápadných doplňků?

Nyní víte, co je tichý luxus. Tento styl vyžaduje zaměření na několik klíčových aspektů. Za prvé, je vhodné abyste vybírali oblečení z vysoce kvalitních materiálů, jako je hedvábí, kašmír, vlna nebo přírodní kůže. Za druhé, klíčovým prvkem je věnovat pozornost k střihům a stylům oblečení – stojí za to vybírat jednoduché, klasické střihy, které nikdy nevyjdou z módy a hodí se pro různé příležitosti. Vyhýbání se nadměrným ozdobám a dekoracím je dalším důležitým bodem – místo toho volte subtilní, minimalistické detaily, které dodávají eleganci, aniž by přitahovaly přílišnou pozornost.

Doplňky také hrají důležitou roli – při výběru kabelek, šperků nebo bot se vyplatí sázet na kvalitní materiály a pečlivé zpracování místo okázalých ozdob. Elegance bez nápadných doplňků dosáhnete tím, že se zaměříte na detaily a dokončení – pečlivé prošívání, kvalitní knoflíky nebo precizní lemování jsou detaily, které činí oblečení jedinečným a sofistikovaným. Klíčem k dosažení tichého luxusu je nakonec střídmost, jednoduchost a zaměření na kvalitu, což vytvoří elegantní, nadčasový vzhled, který mluví sám za sebe.

Přečtěte si další článek