Čtení na 5 min 10 Pro 2021

Vánoční filmy – které stojí za to vidět v nadcházejících svátcích?

Autor: Markéta
Čtení na 5 minuty

Vánoce jsou velmi zvláštní čas strávený s příbuznými a přáteli. Všichni spolu sedíme u stolu, povídáme si a bavíme se spolu. Během svátečního období konečně můžeme najít chvilku si posedět a zahrát si stále oblíbenější deskové hry nebo zapnout televizi či Netflix a sledovat vánoční filmy, které tuto jedinečnou atmosféru ještě umocní.

Je třeba upřímně přiznat, že filmy s vánoční tematikou dostávají ocenění jen velmi zřídka, což ovšem neznamená, že by je diváci neoceňovali. V posledních desetiletích vznikla spousta komedií, které svou oblibou porážejí i ty největší filmové trháky. Níže uvádíme několik tipů pro ty, kteří mají rádi vánoční pozadí ve filmových scénářích.

Vánoční animáci

Ve velké míře vznikají animované filmy. Nabídka pro děti se v kinech se neustále rozrůstá, ale ne každá pohádka se stane hitem. Když si však filmy získávají lásku malých diváků, často jsou seriály nebo krátké filmy inspirovány právě jimi. Tak vznikly mimo jiné vánoční scény Shreka nebo Frozen. Tyto typy filmů jsou jako stvořené pro sledování vánočních příběhů před spaním, které se zájmem sledují ti nejmenší.

Klaus

Jedná se o speciální vánoční animák, který je nejlepší sledovat s rodinou. Příběh vypráví o chlapci jménem Jasper, který vystudoval pošťáckou školu se špatným prospěchem. Je poslán na poštu ve Smeerensburgu těsně za polárním kruhem. Město na něho nedělá dobrý dojem, obyvatelé si nejsou navzájem příliš sympatičtí. Když se Jasper rozhodne opustit svou práci, seznámí se s Alviem, místním učitelem, a Klausem – neobvyklým truhlářem. Od té chvíle se život ve městě změní. Obyvatelé se na sebe začnou usmívat a vzájemně se podporovat. Vyprávějí si kouzelné příběhy a začínají slavit Vánoce.

Vánoce v divočině

V Evropě jsou Vánoce spojeny se smrky pokrytými sněhem. V mnoha částech světa to vypadá stejně, ale ne všude. „Vánoce v divočině“ je nádherná romantická vánoční komedie. Začíná tím, že Katein milovaný syn odchází na vysokou školu. Kate se rozhodne využít svůj volný čas a uspořádá pro sebe a svého manžela druhé líbánky. Bohužel její manžel má úplně jiné plány a místo poděkování se s manželkou rozejde. Opuštěná Kate cestuje sama do Zambie. Během safari pomáhá průvodci zachránit slůně. Společně se o něj starají ve sloní rezervaci. Pobyt v Africe se značně prodlužuje. Kate se rozhodne strávit Vánoce v Zambii. Na obzoru se objeví nová láska. Kate se musí rozhodnout zda jít domů nebo v africkém dobrodružství pokračovat.

A Wish for Christmas

Prázdniny jsou časem plnění přání. Tím, kdo je naplňuje nejvíce, je samozřejmě Ježíšek. Vánoční film „A wish for Christmas“ vypráví příběh vynikající zaměstnankyně Sary Show, která je bohužel velmi submisivní a plachý člověk. Když její nápady na vánoční iniciativu ukradne šéf Dirk Tyson, Sara velmi trpí. Podceněná a zároveň neschopná bojovat sama za sebe, žena potká na ulici Santa Clause, který jí slíbí, že jí splní jedno přání. Sara žádá o odvahu vybojovat si pozici ve společnosti. Santa Claus splní její přání a dodá jí sílu bojovat sama za sebe. Sára si však musí pospíšit, protože vánoční nadílka trvá jen 48 hodin.

Vánoční kronika

Každé dítě sní o tom, že přistihne Santa Clause při činu. O tom, jak na to, byl natočen nejeden vánoční film. „Vánoční kronika“ je příběh o tom, co se může stát, když děti objeví tajemství Santa Clause. Kate a Teddy Pierce mají plán natočit Santa Clause. Po jeho zpozorování si děti vklouznou do jeho saní a vydají se na vánoční cestu se Santou. Dojde k nehodě, která ohrozí zachování vánoční tradice. Neměli byste se však vzdávat, ani když se poškodí Santovy sáně. Kate a Teddy jdou do práce se Santa Clausem, aby zachránili Vánoce. Bude to možné? 

Polární expres

Toto je další typický vánoční film vyprávějící příběh dítěte, které ztratí víru v Santa Clause. Tentokrát mimořádná cesta speciálním vlakem přispívá k opětovnému získání víry ve svátky. Kromě hlavního hrdiny jsou ve vlaku ještě další tři děti a neobvyklý průvodčí. Během jízdy prožívají mladí lidé mnoho dobrodružství, z nichž každé vede k závěru, že Santa Claus existuje.

Vánoční princ

Svátky jsou tím nejlepším obdobím pro romantické komedie. Jednou z nich je „Vánoční princ“. Toto je pohádkový příběh lásky obyčejné dívky a prince. Tentokrát je „obyčejnou dívkou“ začínající novinářka Amber. Jejím úkolem je najít senzační materiály o následníkovi trůnu princi Richardovi. Nejjednodušší způsob, jak získat zajímavé informace, se zdá být práce v paláci. Amber se stane vychovatelkou princezny Emily. Bohužel se to neobejde bez potíží a novinářka se zaplete do královské intriky. Navíc se zamiluje do prince, což jí nepomůže s její tajnou prací. Jaký bude její osud? Splní své poslání? Nebo s ní má osud možná úplně jiné plány? To vše se dozvíte při zhlédnutí této vánoční komedie.

Five Star Christmas

Většina vánočních filmů jsou sladké příběhy o tom, jak dobře prožít Vánoce. Komedie „Five Star Christmas“ je trochu jiná. Film vypráví příběh delegace italských politiků na návštěvě Maďarska. Každý politik má své plány na čas strávený v cizí zemi. Premiér hodlá strávit pár romantických chvil s mladou poslankyní, která ho na jeho cestě doprovází. Milenci skončí v luxusním hotelu a příjemně tráví čas, dokud nenajdou tajemné tělo. Aby se vyhnuli skandálu, spoléhají na milost a nepřízeň komorníka. Po celý den nemají politici žádný oddech kvůli neustálým a nečekaným zvratům. „Five Star Christmas“ jsou perfektním filmem pro ty, kteří mají dost sladkých romantických komedií ve slavnostním balení.

Sváteční rande

Není to úplně vánoční film, ale je velmi slavnostní. Vypráví příběh lidí, kteří nemají rádi Vánoce z velmi přízemních důvodů – při vánočních setkáních se cítí nepotřební. Hlavní postavou filmu je Sloane, která pracuje z domu a léčí zlomené srdce. Matka velmi touží najít pro svou dceru nového snoubence. Její bratr se zasnoubí s někým, koho zná pouhé 3 měsíce. Jako by problémů nebylo dost, při vánočním jídle rodinu navštíví teta, která má v obchodním centru pokaždé nového partnera. V takových podmínkách by jen těžko někdo fandil Vánocům. Jednoho dne se na Sloanině cestě objeví muž, který stejně jako ona nemá příliš v lásce vánoční trapasy. Má za sebou i trapné situace se ženami a v nejbližší době se neplánuje zaplést s jinou. Oba se rozhodnou stát se svými vánočními partnery. Společně sedí na Vánoce u stolu, poskytují si společnost na Valentýna a na Velikonoce navštěvují své blízké. Postupem času se ukazuje, že jsou perfektními společníky nejen o prázdninách.

Přečtěte si další článek