Čtení na 2 min 17 Říj 2021

Ženy plné lifespiration: Bożna Wydrowska

Autor: Markéta
Čtení na 2 minuty

Tanec je způsob života, vyjadřuje sám sebe, plní vaše sny! Seznamte se s další hrdinkou naší kampaně Lifespiration starts here – Bożnou Wydrowskou, která vás několika slovy a jejím pohybem uvede do světa barevné společenské kultury a tance Vogue.

V naší nové kampani Lifespiration starts here představujeme jedinečné osobnosti, ženy, které využívají svůj potenciál, odvážně se rozhodují a žijí podle vlastních pravidel. Mezi nimi je Bożna Wydrowska – jedna z nejuznávanějších postav na polské Voguing scéně a propagátorka Ballroom kultury.

Co Bożnu inspiruje?

Kdo je Bożna Wydrowska?

Bożena Wydrowska, také známá jako Bożna, je výtvarná umělkyně, performerka a choreografka. Narodila se v roce 1994 na polském pobřeží, v současné době pracuje a žije ve Varšavě, kde vytváří taneční scénu. Od roku 2014 je členkou královského domu v Miláně – prestižního newyorského domu, který šíří fenomén Voguingu po celém světě již 30 let. V Polsku Bożna spoluvytváří Kiki House of Sarmata, od roku 2016 pořádá Ball u Bożeny a podílí se na mnoha uměleckých projektech.

Voguing – sny se v tanci plní

Bożna nějakou dobu studovala fotografii a Iberská studia, v současné době je na mediálním umění na Akademii výtvarných umění ve Varšavě. Tanec je však její největší vášní – naplňuje ji a rozvíjí. Své dobrodružství začala v dospívání. Fascinována výkonem pouliční skupiny se naučila pouliční taneční styly jako Breakdance a Popping. V roce 2012 objevila Voguing a nechala se tímto tancem učarovat – a o to jde, najít v zálibě tu pravou vášeň. Voguing, přestože se v Polsku teprve rozvíjí (mimo jiné díky Bożně), je stylizovaný, moderní druh tance, který vyžaduje autentičnost a kreativitu nejen v pohybu, ale i ve vzhledu. Vyvinul se z taneční scény newyorských dragsterských královen 60. let soustředěných hlavně v Harlemu – inspirací pro charakteristické pohyby byla mimo jiné molo nebo pózy modelek představených v časopise Vogue. Původně se mu říkalo „tanec vyloučených“ a shromáždil kolem sebe komunity bojující s chudobou, rasismem a homofobií. Do hlavního proudu se dostalo díky Madonninmu videoklipu „Vogue“ a dokumentu „Paříž hoří“ z roku 1990. Barevná a inkluzivní kultura Ballroom dnes vyzařuje po celém světě a hlavní města Voguingu, kromě New Yorku patří Paříž, Berlín, Stockholm a Moskva. Voguing proniká do světa popkultury a módy, objevuje se v hudebních videích Ariany Grande, tvorbě A $ AP Rockyho, seriálech Netflix a dráze předních návrhářů. Díky expresivnímu tanci Bożny je i v našem spotu.

Přečtěte si další článek