Čtení na 3 min 23 Čvn 2023

„Chcete změnit svět? Používejte laskavost jako zbraň,“ radí zakladatelky swapu, které získaly ocenění Moje Heroine 2023

Autor: Markéta
Čtení na 3 minuty

Kristýna Holubová a Lucie Poubová lidem ukazují, že není potřeba kupovat stále nové věci. Založily Swap Prague a organizují výměnné party, na kterých můžeme nepotřebné oblečení, knihy nebo domácí potřeby nabídnout dál, vyměnit je za jiné. Inspirují nás, abychom méně plýtvali a hledali radost jinde než v nezřízené spotřebě. I proto jsou Kristýna s Lucií Moje Heroine 2023. Přečtěte si, jak odpověděly na otázky z hrdinského dotazníku.

Jaká žena vás v životě nejvíc inspirovala nebo stále inspiruje?

Lucie Poubová: Obecně ráda pozoruji a hledám ve všech to nejlepší, skenuji a ukládám a často jsou pro mne tyto střípky zdrojem nekonečné inspirace. Kdyby nebyla v otázce žena, tak bych odpověděla, že můj otec; jeho nekončící houževnatost mne nepřestává fascinovat. A z žen jsou to mé přítelkyně Petra Wiesnerová svým přístupem k rodině, dětem a férovosti, Ivana Špačková svou prací s myslí, Kristýna Holubová svým citem pro detail a krásu. A mnoho dalších. Jo a abych nezapomněla – tou největší každodenní inspirací je má dcera Tereza.

Kristýna Holubová: Všichni a všechny a všechno, někdy.

Kdybyste mohly hned teď změnit na světě jedinou věc, co by to bylo?

Lucie Poubová: Přešla bych plošně na nerůstovou ekonomiku.

Kristýna Holubová: Chtěla bych zažít hned teď svět, který nestojí na patriarchálním uspořádání nebo jeho následcích. Fakt to zažít. Co všechno by bylo jinak?

Co už se vám změnit povedlo?

Lucie Poubová: Povedlo se nám zavést swap kulturu v Česku a na Slovensku a inspirovat spousty lidí. Když jsme začínaly, prakticky nikdo nevěděl, co to je swap party. A teď se konají po celé republice i na Slovensku. Rovnou dvakrát jsme na týden otevřeli První udržitelný obchoďák. To jsem byla opravdu dojatá, dlouho jsem o tom snila. Jinak považuji za úspěch i naši dobrovolnickou základnu, máme v databázi přes 350 lidí, kteří nám aktivně pomáhají při realizaci našich akcí. Velkou radost cítím, i když přednášíme a pořádáme akce ve firmách.

Kristýna Holubová: Baví mě, když se kruh na malou chvíli uzavře: začne nebo skončí náš event s velkým dopadem. Nebo když se někdo chlubí, že už tolik nenakupuje. Nebo když propojíme šikovně lidi a něco spolu vytvoříme. Nebo se dostaneme na obálku Heroine…

Co byste poradily ženám, které chtějí „změnit svět“?

Lucie Poubová: Ať vydrží. Ať jsou koncepční, jdou za hlasem svého srdce a používají laskavost jako zbraň. Taky doporučuji pravidelně odpočívat, radovat se a pečovat o sebe, aby mohly zářit a měnit ten náš svět dlouhodobě.

Kristýna Holubová: Dejte si masáž, zameditujte si a to zopakujte ještě několikrát. A až pak jděte na ten „svět“.

Je pro vás móda nástroj, hra, nebo způsob vyjádření vlastní identity? Jak s ní pracujete a co vás v módě baví?

Lucie Poubová: Pro mne je oblékání nástroj k vyjádření sama sebe. Baví mne co nejpřesněji odrážet svoji osobnost a náladu v tom, co mám na sobě, hraji si s ní a komunikuji. Často mne baví porušovat i zajeté stereotypy, eklekticky míchat nesourodé věci. Ale to vše dělám s důrazem na udržitelnost, zajímá mne odkud věci pocházejí, z jakého jsou materiálu, také si držím určité množství věcí, které v šatníku mám. Prostě se chci nezahlcovat a spíše to točit.

Kristýna Holubová: Baví mě, že styl nebo outfit může podtrhnout to, jak se cítím a kdo jsem. Kdybych chtěla, můžu i trochu lhát a hrát si na něco, co nejsem. Na chvíli by to asi fungovalo, ale podle mě ne na dlouho. Každopádně mě nebaví většina trendů, štve mě jejich princip pomíjivosti, to jde úplně mimo mě, a navíc to v nás probouzí malichernost a povrchnost, která moc dobrého nepřinesla.

Foto: Ondřej Košík
Make-up a vlasy: Natálie Host
Oblečení je Kristýny a Lucie vlastní.

Přečtěte si další článek