Čtení na < 1 min 26 Dub 2023

„Přála bych si, aby si lidé neubližovali“, říká Moje Heroine 2023 Klára Kalibová

Autor: Markéta
Čtení na < 1 minuty

Klára Kalibová je právnička, která svoji sílu využívá k tomu, aby hájila slabé a zranitelné. Pomáhá obětem předsudečného násilí, to znamená lidem, kteří se stali terčem útoků kvůli své národnosti, víře nebo barvě kůže. Se svou organizací In IUSTITIA, kterou založila, se zasazuje za to, aby se jim dostalo spravedlivé vyšetřování, férový proces a citlivé zacházení. A zároveň bojuje o to, aby se ochrana rozšířila i na další skupiny, a sice na LGBTQ+ osoby a lidi s postižením. Pomáhá jí v tom nejen právnická erudice, ale i srdce na pravém místě a také určitá nezdolnost. Když se totiž rozhodnete změnit soudní systém, tak musíte být trochu „badass“. I proto udělil časopis Heroine Kláře Kalibové titul <Moje Heroine.

Kdo vás v životě nejvíc inspiroval?

Je těžké vybrat jednoho konkrétního člověka, který byl pro mě inspirací. V různých fázích mého života mě ovlivnili lidé, kteří měli jedno společné – žili nebo žijí život, ve kterém se snaží pracovat ve prospěch komunity nebo lidského společenství. O to se snažím ve svém životě i já a věřím, že řada bezejmenných hrdinů a hrdinek. 

Kdybyste mohla hned teď změnit na světě jedinou věc, co by to bylo?

Přála bych si, aby si lidi navzájem neubližovali na jakékoli úrovni – od zesměšňování, ponižování, zastrašování a diskriminace až po sexualizované, fyzické a válečné násilí. A aby se rozhodovali na základě faktů, nikoli domněnek.

Co už se vám změnit povedlo?

Podařilo se mi vybudovat specifickou poradnu pro oběti předsudečného násilí. Téma předsudečného násilí řešíme komplexně – od přímé práce, přes výzkum, monitoring, analýzy a školení policie a státních zástupců. Tohle téma jsme s organizací In IUSTITIA v českém odborném právním a sociálním prostředí otevřeli a etablovali. Inspirovali jsme řadu další lidí, kteří jej postupně berou za své.

Foto: Eliška Sky
Make-up a styling: Natálie Host
Produkce: Linda Majerová
Klára Kalibová má na sobě černé šaty Bosssako Polo Ralph Lauren.

Co byste poradila ženám, které chtějí změnit svět?

Jděte do toho a vydržte. Nedělejte kompromisy v hodnotách, kterým věříte. Najděte si spojence, o které se budete moci opřít.

Je pro vás móda nástroj, nebo způsob vyjádření vlastní identity? Používáte svoje oblečení strategicky jako štít nebo vyjádření síly a vážnosti, když to situace vyžaduje?

Móda, kterou současný trh nabízí ženám, má svoje estetické, materiálové i udržitelné limity. Preferuji slow fashion. Ráda se v oblečení cítím pohodlně a přivítám, když podtrhne moje přednosti, moji osobnost a souzní s prostředím, ve kterém se zrovna pohybuji. V soudní síni jsou moje „montérky“ formální oblečení a talár, při jednání s klienty volím ležérní styl. Oblečení na druhou stranu nevnímám jako něco, co by bylo alfou a omegou mého života.

Přečtěte si další článek