Čtení na 4 min 01 Zář 2021

Girl Power X Lenka Klicperová

Autor: Markéta
Čtení na 4 minuty

Girl Power – v souladu s touto myšlenkou vytvořila značka answear.LAB limitovanou kolekci oblečení, bot a doplňků. Celkový výtěžek z jejího prodeje poputuje k nezávislé NADACI VIA, která podporuje komunitní život a lidi pečující o svět kolem sebe. Jednou z ambasadorek projektu je i novinářka a válečná fotografka Lenka Klicperová, jejíž „girl power“ jsou věnované následující řádky.

Seznamte se s inspirativními a silnými ženami

Stala jste se ambasadorkou charitativního projektu GIRL POWER módního eshopu Answear. Proč jste se rozhodla jít do tohoto projektu? 

Protože mě baví dělat věcí, které mají jednoduše smysl. Je to prosté – koupíte si pěknou věc na sebe a ještě k tomu můžete něčím prospět lidem, kteří nemají tolik štěstí. Kdo by mohl tohle odmítnout?

Co pro Vás znamená projekt GIRL POWER? 

Radost pracovat na smysluplné věci. Přes patnáct let se soustředím na problematiku ženských práv po celém světě, zejména v Africe a na Blízkém a Středním Východě. Dávno jsem pochopila, že klíčem ke změnám v těchto společnostech, jsou ženy a dívky. Dát jim vzdělání, příležitost, pomoci jim dál se rozvíjet, to je cesta. Jen tak se může svět posunout dál. V tolika zemích, kde jsem pracovala, jsou ženy a dívky stále postaveny na vedlejší kolej. Když ignorujete polovinu populace dané země, je jasné, že se nemůže rozvíjet. Dát šanci ženám a dívkám po celém světě je dobrá cesta. Navíc když se podíváme na historii lidstva, kolik let mají ženy rovná práva stejně jako muži? A v kolika zemích na světě? To jsou desítky let vůči tisíciletím. Zasloužíme si to!

V čem podle Vás spočívá skutečná GIRL POWER, tedy ženská síla?  

Nevím, jak úplně přesně definovat pojem ženská síla. Možná vnitřní síla, energie. Viděla jsem tolik statečných žen, které dokázaly jít svou cestou za cenu velkých obětí. Já příliš nerozlišuji mezi ženskou sílou, mužskou sílou nebo statečností dělenou na mužskou a ženskou. Jsou silní muži a silné ženy. Já jsem jich měla to štěstí potkat mnoho silných žen. Patří mezi i moje kolegyně a kamarádka Markéta Kutilová, s níž tvoříme tandem už mnoho let. Když žena opravdu chce, dokáže pohnout skoro celým světem.

Představte si, že byste měla neomezenou sílu a dokázala byste cokoliv, možná i zachránit svět. Jak byste tuto sílu využila? 

Chtěla bych umět změnit myšlení těch, kteří rozhodují o dění ve světě. Dostat se do hlavy Putinovi, Erdoganovi, Bidenovi nebo třeba vůdcům Tálibánu! A mávnutím proutku je proměnit na dobroděje. To by mohlo fungovat!

Celý výtěžek z prodeje kolekce GIRL POWER poputuje k NADACI VIA, která podporuje aktivní lidi, kteří chtějí oživit místo, kde žijí. Často jsou hybatelkami změn ženy, které mají ke svému okolí zvlášť blízko a přejí si, aby se v něm dobře žilo jim i jejich dětem a rodinám. Jak velkou roli podle Vás hraje v našem životě a v životě našich dětí veřejný prostor, ve kterém se denně pohybujeme? 

Pro mě osobně hraje důležitou roli. Potřebuji ke svému životu krásu a estetiku, hezké prostředí kolem. Mám to privilegium, že jsem se narodila v Česku a tady si mohu dovolit tyto potřeby naplňovat. Myslím, že prostředí lidi velmi formuje. Když vyrostete uprostřed zeleně, v přátelském a příjemném prostředí, vyroste z vás něco pravděpodobně jiná osobnost než, když kolem sebe máte slum nebo špinavé sídliště.

Jako přednášející vystoupíte na eventu „Odhalte tajemství silných žen“, který se bude konat 22.9.2021 v pražském hotelu Mama Shelter. Proč by podle Vás měli lidé na akci přijít a podpořit projekt GIRL POWER?  

Je skvělé, že se sejdeme naživo a budeme si moc povídat! Mně už to strašně chybělo a věřím, že mnoha dalším lidem také! Bude to příjemný večer, budeme debatovat a vyměňovat si zkušenosti. To je vždycky tak strašně povznášející! Miluju to, setkávat se s inspirativními osobnostmi a věřím, že tady se jich sejdou desítky!

Která žena Vás v životě nejvíce inspirovala? 

Fascinují mě příběhy prvních novinářek, třeba Martha Gellhorn, která byla první ženskou válečnou novinářkou, pracovala už ve španělské občanské válce a pak v průběhu druhé světové. Musela to být neuvěřitelná osobnost. Dala košem i Hemingwayovi, když se jí pokoušel omezovat. A mám ráda práci současné americké fotografky Lynsey Addario. Jsme skoro vrstevnice a i pracovně jsme prošly podobnou cestu, jen já nepracuji pro New York Times (smích).

Jaká je Vaše hlavní motivace k práci a k životu samotnému? 

Vadí mi, když se na někom, na nějaké skupině obyvatel, páchá nespravedlnost, násilí, války. Zároveň ale mám ráda to být na místě, překonat všechno to strašné nepohodlí, a být součástí toho, co se děje na místě. Vždyť je to zaznamenávání historických událostí. Jednou se bude učit ve školách o Islámském státě a jeho vzestupu pádu a já si budu moct říct – byla jsem u toho. “Být u toho” mě strašně naplňuje – v práci i v životě, mně se to prolíná.

Co byste vzkázala ženám, které chtějí v životě něco dokázat? 

Nepomůže vám nikdo než vy samy. Musíte ze sebe vydat maximum, někdo vás může podpořit, ale když se člověk chce někam dostat, musí především tvrdě pracovat. Zadarmo není žádný úspěch.

Jaký je Váš největší životní sen? 

Já už asi nemám žádný konkrétní sen. Jen moci dál dělat svou práci, přežít a moci vyprávět příběhy, které jsem nasbírala ve světě. A mít svou svobodu, o kterou nechci přijít. Bojím se, že svobodu ztrácíme plíživě a pomalu a sami si do nesvobody ochotně pomáháme.

Máte nějaké životní motto, kterým se řídíte? 

Chci žít naplno, ne přežívat v bezpečí až do smrti!

Chcete-li podpořit projekt Girl Power i vy, rebelskou kolekci manifestující sílu najdete zde!

Přečtěte si další článek