Čtení na 4 min 01 Zář 2021

Girl Power X MUDr. Kateřina Vacková

Autor: Markéta
Čtení na 4 minuty

Girl Power – v souladu s touto myšlenkou vytvořila značka answear.LAB limitovanou kolekci oblečení, bot a doplňků. Celkový výtěžek z jejího prodeje poputuje k nezávislé NADACI VIA, která podporuje komunitní život a lidi pečující o svět kolem sebe. Jednou z ambasadorek projektu je i lékařka a zakladatelka neziskové organizace Kateřina Vacková, jejíž „girl power“ jsou věnované následující řádky.

Seznamte se s inspirativními a silnými ženami

Stala jste se ambasadorkou charitativního projektu GIRL POWER módního eshopu Answear. Proč jste se rozhodla jít do tohoto projektu?

Protože obrovsky vítám každou další možnost podpořit ženskou otázku, stejně jako konkrétní ženu na cestě za svými sny. Díky projektu GIRL POWER bude mít Nadace Via možnost podpořit nespočet drivovaných žen, aby měnily svět kolem sebe k lepšímu, a na to se nedá říct nic jiného než ANO, jsem in!

Představte si, že byste měla neomezenou sílu a dokázala byste cokoliv, možná i zachránit svět. Jak byste tuto sílu využila? 

Kromě toho, že bych posílila postavení žen, vyřešila global warming a ukončila války? Zařídila bych každému na světě přístup ke kvalitní zdravotní péči.

Celý výtěžek z prodeje kolekce GIRL POWER poputuje k NADACI VIA, která podporuje aktivní lidi, kteří chtějí oživit místo, kde žijí. Často jsou hybatelkami změn ženy, které mají ke svému okolí zvlášť blízko a přejí si, aby se v něm dobře žilo jim i jejich dětem a rodinám. Jak velkou roli podle Vás hraje v našem životě a v životě našich dětí veřejný prostor, ve kterém se denně pohybujeme?

Velice významnou. Představte si místo, které opravdu nesnášíte. Necítíte se tam dobře ani bezpečně, nelíbí se vám na pohled. Je tam hluk a špína. A teď si představte pravý opak – místo, které zbožňujete. U vás doma nebo na dvorku u babičky. Cítíte tu úlevu? Když se v prostředí cítíme dobře, zmizí stres, máte zase náladu bavit se s ostatními, chcete trávit čas na vzduchu. Ženy, které si tohle uvědomují se často stávají právě těmito hybatelkami. Města, ač to není zřejmé, nebyla téměř nikdy navrhována ženami. Ale právě pro ně je podle průzkumů velmi důležitý faktor bezpečí a také v rolích matek poznávají bariéry, které do té doby nevnímaly. Důkazem, že města potřebují i ženský pohled a přemýšlení jsou Janette Sadik-Khan nebo Jane Jacobs.

Jako přednášející vystoupíte na eventu „Odhalte tajemství silných žen“, který se bude konat 22.září 2021 v pražském hotelu Mama Shelter. Proč by podle Vás měli lidé na akci přijít a podpořit projekt GIRL POWER?

Protože tam potkají řadu silných žen, které rády podporují ostatní a mohou podpořit i je. U toho také podpoří projekty Nadace Via, která v Česku funguje už bezmála 24 let a pomohla stovkám žen jít si za svými sny.

Která žena Vás v životě nejvíce inspirovala?

Nemám jen jednu, protože mě každá inspirovala něčím jiným, a každá mě toho hodně naučila. Moje první mentorka Barbora Chuecos (exCEO Mary Kay) uměla úžasně zkombinovat vrcholný management a napojení na energie a vesmír, to mě inspiruje dodnes. Moje nejlepší kamarádka Lada Brůnová mi zase ukazuje, jak je důležité pracovat na vytváření dlouhodobých a kvalitních vazeb mezi lidmi, a to i v byznysu. Moje mamka mě inspiruje každý den tím, kolik toho zvládá, a kolik lásky u toho rozdává. Díky mojí sestře zase vím, že i se dvěma dětmi nemusí člověk zahodit to, kým je a kam kariérně míří. A mohla bych takhle pokračovat hodiny… V neposlední řadě mě inspiruje každá jedna žena z týmu Loono – neohrožené ženy, které dokážou i s málem udělat světové věci.

Jaká je Vaše hlavní motivace k práci a k životu samotnému?

Mojí motivací je to, aby už nikdo další nemusel umřít jen proto, že měl nedostatek informací o svém zdraví a prevenci. Mně samotné znalost lidského těla tenkrát zachránila život. Jako student medicíny jsem věděla, jak rozpoznat signály, které mi tělo dává a které mohou znamenat vážné onemocnění. A nemýlila jsem se, ve 22 letech mi diagnostikovali rakovinu vaječníku a já se na tom podkladě rozhodla založit Loono a inspirovat tak další mladé lidi, aby na své zdraví mysleli včas.

Co byste vzkázala ženám, které chtějí v životě něco dokázat?

Vzkázala bych jim, že MOHOU. Že to samy sobě můžou dovolit. Často totiž ženy kromě toho, zda na to mají, váhají i nad tím, co na to řekne okolí – že chtějí něco dosáhnout, že chtějí dělat kariéru nebo něco ve světě změnit. Na tom ale nezáleží, záleží jen na tom, co chcete vy. Co chcete vy pro svůj život a život své rodiny. Na tu jedinou totiž má smysl se ohlížet. A co se pochybování o svých vlastních schopnostech týče, já jsem zářný příklad imposter syndromu. Často mám pocit, že jsem k ničemu, že vůbec nevím, jak jsem se dostala tam, kde jsem… To je ale normální, to k té cestě patří a myslím, že to i pomáhá udržet v člověku pokoru. Takže vzhůru do toho, ať se rozhodnete dosáhnout čehokoliv!

Jaký je Váš největší životní sen?

Být už celý život jen a jen zdravá a mít velkou a zdravou rodinu.

Máte nějaké životní motto, kterým se řídíte?

“Velké dveře úspěchu se točí na malých pantech disciplíny.” To je moje motto, mám to zkrátka odmakaný.

Chcete-li podpořit projekt Girl Power i vy, rebelskou kolekci manifestující sílu najdete zde!

Přečtěte si další článek