Čtení na 5 min 01 Zář 2021

Girl Power X PhDr. Jana Woleská Ph.D.

Autor: Markéta
Čtení na 5 minuty

Girl Power – v souladu s touto myšlenkou vytvořila značka answear.LAB limitovanou kolekci oblečení, bot a doplňků. Celkový výtěžek z jejího prodeje poputuje k nezávislé NADACI VIA, která podporuje komunitní život a lidi pečující o svět kolem sebe. Jednou z ambasadorek projektu je i psycholožka Jana Woleská, jejíž „girl power“ jsou věnované následující řádky.

Seznamte se s inspirativními a silnými ženami

Rozhodla jste se podpořit charitativní projekt GIRL POWER módního eshopu Answear.cz. Čím Vás tento projekt oslovil?  

Zaujalo mě zaměření tohoto projektu na pomoc tam, kde je stejně potřebná a stejně důležitá jako jinde, není to zdravotnictví, není to sociální nouze, ale je to moc důležitá cesta pomoci. Někdy jen není na první pohled její potřebnost až tak vidět a občas se na ni i může zapomenout, takže velký dík za ni.

Jako přednášející vystoupíte na eventu „Odhalte tajemství silných žen“, který se bude konat 22.září 2021 v pražském hotelu Mama Shelter. Co pro Vás znamená „Girl Power“, tedy ženská síla, a v čem spočívá?  

„Girl Power“ pro mě znamená obrovské nasazení, obrovská vůle! Něco jako vnitřní síla a přesně daná cesta. Cesta, ze které se nedá uhnout, protože je prostě potřeba ji dojít. Ženská síla může být v tom tu pro někoho být, někoho doprovázet, na někoho čekat, o někoho se starat, někoho bezpodmínečně milovat, ale i něco hledat či vytvářet. Je to obrovská vůle, nasazení a cesta, po které je potřeba prostě jít.

Celý výtěžek z prodeje kolekce GIRL POWER poputuje k NADACI VIA, která podporuje aktivní lidi, kteří chtějí oživit místo, kde žijí. Často jsou hybatelkami změn ženy, které mají ke svému okolí zvlášť blízko a přejí si, aby se v něm dobře žilo jim i jejich dětem a rodinám. Jak velkou roli podle Vás hraje v našem životě a v životě našich dětí veřejný prostor, ve kterém se denně pohybujeme? 

Veřejný prostor, ve kterém se denně pohybujeme hraje v našem životě velkou roli, je to taky náš domov, třebaže si to možná občas ani neuvědomujeme. Naše prostředí je náš domov, ovlivňuje naše pocity a nálady, spoluformuje naše názory a pohledy, spoluutváří naše emoce i naše reakce. Tak jako my působíme na prostředí, ve kterém žijeme a ve kterém se vyskytujeme, toto prostředí působí i na nás. Prostředí, ve kterém žijeme, nás někdy ovlivňuje víc, než jsme schopni si vůbec uvědomit. Působí na naše chování, jednání, vidění lidí, situací a věcí a ochotu a touhu věci a situace ovlivňovat, měnit, kultivovat, chránit, a i si jich vážit. To, že někdo zvedne odhozený papír na pěkném místě, nebude tam hulákat, anebo zaleji oschlé kytičky či narovnám lavičku na hezkém místě, to je více přirozené než to, že to někdo udělá někde, kde je nepořádek a spoustu poničených věcí.

Jak překonat strach a obavy, které nám brání v plnění si vlastních snů?  

Uvědomit si, že největší síla našich snů je i v tom, že za něčím prostě jdu a třeba i tehdy když se bojím, že tam nedojdu, anebo to prostě nevyjde a nedopadne. Plnění snů je i o tom, že zjistíme, že to prostě nejde, ale zkusili jsme to. A právě velká lidská síla je v tom, že uneseme neúspěch anebo prohru. Nikdy bychom neměli litovat toho, co jsme udělali, a že jsme si plnili sen, dělali jsme to ve chvíli, kdy jsme to vyhodnotili jako nejlepší možné řešení a moc jsme to chtěli a jistě jsme k tomu měli v ten moment dost dobrý důvod!

Jsou nějaké vlastnosti, jako např. trpělivost, empatie atd., u kterých se dá říci, že jimi disponují spíše ženy? Jak je správně využít? 

Ano, vlastnosti typu trpělivost, empatie, altruismus, shovívavost jsou častěji vlastní ženám než mužům, je to jistě dáno jejich častějším typem postavením ve společnosti a úlohou v životě, též i typem struktury mozku, jak uvádějí anatomové. Ženy se častěji starají o děti a tráví s nimi více času, častěji o někoho nebo něco pečují, častěji pracují v pomáhajících profesích, ale nemusí to být samozřejmě pravidlo a mohou být stejně tak muži, kteří jsou hodně trpěliví, hodně empatičtí, hodně altruističtí a hodně shovívaví. Výjimky potvrzují pravidlo. Jak tyto vlastnosti správně využít? Vážit si jich, že je máme a vědět, že je máme. Díky za všechno, co v životě máme a umíme.

V čem spočívá mužská a ženská odvaha? Liší se?  

Asi v obecné rovině ano, ale ani to nemusí být pravidlo. Muž je od přírody více lovec, a tak jeho odvaha spočívá víc v síle, tedy lovu, ochraně, tedy pomoci a boji, tedy obraně. Stejně tak, ale může lovit, ochraňovat a pomáhat žena, jen její odvaha bude mít jinou energii. Možná jinou „barvu energie“.  Je jistě rozdíl mezi mužským a ženským nasazením, vytrvalostí a vůlí, ale myslím, že to bude více záležitost těch konkrétních osobností než pohlaví, protože každý člověk je jedinečná a neopakovatelná osobnost. Pravda je taková, že historické prameny, a i mnoho sportovních obrazů ukazuje, že ženy jsou daleko tvrdší než muži, že obecně méně odpouštějí a dovedou být i více kruté.

Musíme být pořád silní a odvážní? 

Jasně, že nemusíme, jak úlevné je dovolit si občas být slabý a nechat si pomoci, dovolit si něco nevydržet, neudělat a něco nezvládnout. Je to lidské, je to přirozené a je to úplně normální. Navíc je dobré si uvědomit, že to, že někdo jako silný vypadá, neznamená, že silný je! A to, že někdo silný je, neznamená ani to, že se nebojí, že nepláče, že nedělá chyby, a že je dokonalý. Je stejným člověkem z masa a kostí!

Chcete-li podpořit projekt Girl Power i vy, rebelskou kolekci manifestující sílu najdete zde!

Přečtěte si další článek