Čtení na 6 min 25 Čvn 2024

Jak vyčistit bílé tenisky: 5 jednoduchých kroků a spousta osvědčených tipů

Autor: Katka
Čtení na 6 minuty

Máme pro vás osvědčené tipy, jak vyčistit bílé tenisky a jak o ně pečovat, ať už jsou kožené nebo plátěné. Je jedno jestli jste sneakerhead nebo prostě jen milujete tenisky, udržet je bílé a v perfektním stavu může být výzva. Ale žádný strach, máme pro vás jednoduchý a efektivní návod, aby byly vaše oblíbené bílé tenisky vždy připravené na každou příležitost.

Poprosili jsme Kristýnu, kterou můžete znát z Instagramu pod účtem Holka ze skříně, aby se s námi podělila o tipy, které opravdu fungují. Ta projela několik sneakerhead fór, společně jsme si nasdíleli vlastní zkušenosti a dali dohromady jednoduchý návod,
se kterým bude čištění tenisek hračka. Tak jdeme na to!

UNIVERZÁLNÍ POSTUP, JAK VYČISTIT BÍLÉ TENISKY

Krok 1: Použijte kartáč s měkkými štětinami a odstraňte nejviditelnější špínu jako je bláto a prach. Použitím kartáče se tak zbavíte nečistot, které byste jinak hadříkem zbytečně rozmazávali po botě.

Krok 2: Vyndejte z bot tkaničky a případně i vložky. Tkaničky je dobré čistit zvlášť, doporučujeme je nechat odmočit v misce s mýdlovým roztokem.

Krok 3: Vezměte si hadřík, čistící prostředek a zbavte se zbylých nečistot, včetně těch kolem dírek pro tkaničky a na jazyku. Na podešev můžete použít nano houbičku, gumu nebo kartáček na zuby.

Krok 4: Jakmile máte hotovo, nechte tenisky uschnout v pokojové teplotě. Boty nikdy nesušte na topení, ani na přímém sluníčku. Zamezíte tak sražení plátěnek, přesušení kůže nebo zažloutnutí pryže.

Krok 5: Jakmile jsou tenisky suché, použijte impregnaci. Ta vytvoří na teniskách neviditelný filtr, díky kterému se na nich nezachytí tolik nečistot. Nezapomeňte ji použít i na tkaničky. :)

Foto: Kristýna Slavev

Extra Tip: Udržujte své tenisky v top stavu s Crep Protect
Chcete své bílé tenisky udržet ještě déle v perfektním stavu? Doporučujeme vyzkoušet Crep Protect sadu na čištění bot. Tato sada nabízí vše, co potřebujete k efektivnímu a snadnému čištění vašich oblíbených tenisek.
S Crep Protect budete mít jistotu, že vaše tenisky budou vždy vypadat fresh. Balení obsahuje čistící roztok. Jeho speciální složení účinně odstraní nečistoty a skvrny, aniž by poškodilo materiál. Kartáč s měkkými štětinami, který je ideální pro šetrné, ale důkladné čištění povrchu bot. Mikrovláknový hadřík, ten je zase perfektní pro jemné setření nečistot a vyleštění tenisek do zářivého lesku. Speciální gumu pro vyčištění nubuku a semiše, vonné kapsle, které pohlcují a neutralizují zápach a 6 vlhčených kapesníčků do kapsy pro rychlé očištění bot v případě nehody.

JAK VYČISTIT BÍLÉ KOŽENÉ A SEMIŠOVÉ TENISKY?

Postupujte dle kroků výše, jen si dejte pozor na abrazivní čistící písky, abyste kůži nepoškrábali. Pokud je to možné, kožené tenisky neperte v pračce. Kůži a lepeným spojům praní nesvědčí, stejně tak semiši. K vyčištění semišových částí použijte jemný kartáček nebo vlnitý gumový kartáč či speciální gumu, která je určená na nubuk. Dobře fungují i aktivní pěny nebo spreje, které špínu vytáhnou na povrch a vy ji pak jen setřete hadříkem.

JAK VYČISTIT BÍLÉ PLÁTĚNÉ TENISKY?

Na plátěné tenisky dobře funguje směs pracího prášku a vody, nebo směs jedlé sody a bílého octu (bílý ocet seženete jak v drogeriích, tak
v lékárnách). Z obou variant vytvoříte kašičku a krouživými pohyby odstraníte špínu.

PRANÍ TENISEK V PRAČCE ANO ČI NE?

Ostych stranou, asi každý z nás už někdy tenisky hodil do pračky. Je to rychlý a snadný způsob jak se můžete zbavit nečistot i nepříjemného zápachu. Nicméně praní úplně nedoporučujeme, a to hned z několika důvodů:

1. mohou se vám rozlepit lepené spoje,
2. poničit specifické technologie – například praskne bublina v podrážce,
3. boty se o sebe mohou odřít díky tření podrážek,
4. v neposlední řadě vám je prodejce v případě poškození nemusí vyreklamovat, jelikož poškození pračkou jde celkem snadno rozpoznat.

Pokud se pro praní v pračce přeci jen rozhodnete, doporučujeme:

1. vyjmout tkaničky,
2. každou botu zvlášť vložit do pytlíku na praní, aby se tenisky o sebe neodřely,
3. do bubnu vložit hadr nebo starý ručník (ověřte si, že nepouští barvu), aby se nárazy o buben minimalizovaly,
4. přisypat šetrný prací prášek, zvolit krátký program na 30°C a nízký počet otáček (ideálně do 800),
5. po vyprání vložte do bot zmačkané noviny a sušte při pokojové teplotě.

NA CO SI DÁT URČITĚ POZOR?

Při čištění tenisek se vyvarujte bělidlům, pokud chlór z tenisek dobře nevypláchnete, zanechá na teniskách žluté či narůžovělé skvrny. Stejně tak sušení na přímém sluníčku způsobuje vznik žlutých skvrn (velmi náchylné jsou na to Conversky a Adidas Superstar, dávejte si na to pozor). A do třetice nikdy boty nesušte v sušičce.

Foto: Kristýna Slavev

JAKÉ RADY A HACKY SE OSVĚDČILY NÁM?

1. Nové tenisky před prvním nošením důkladně naimpregnujte a to
i tkaničky (dají se sehnat už i tkaničky povoskované, do kterých se špína opravdu nezažere). Můžete použít například impregnaci od Jack Wolfskin.

2. Kožené tenisky před prvním nošením a impregnací ošetřete výživným krémem (eliminujete tak tvorbu vrásek na kůži či její popraskání
v namáhaných částech boty).

3. Boty pravidelně střídejte, aby si odpočinuly (narovnal se tvar a důkladně vyschly od potu).

4. Ideální je do tenisek vkládat napínáky a to ty z cedrového dřeva (pohlcují vlhkost i nepříjemný odér, narovnávají tvar).

5. Čas od času boty osvěžte desinfekčním sprejem nebo vložte vonné
a vlhkost pohlcující pytlíčky či kapsle (věřte nevěřte, pachy také skvěle pohlcuje vodka, stačí nakapat na hadřík nebo nalít do rozprašovače).

6. Tenisky pravidelně čistěte kartáčem nebo hadříkem, pomocí odžmolkovače zbavíte tkaničky žmolků i hrubých nečistot a opakujte impregnování.

7. Obouvejte se pomocí lžíce na boty (zamezíte tím trhání se látky uvnitř boty na patě).

8. Noste sebou jednorázové čistící hadříky, kterými zachráníte nečekané nehody od vína i bláta.

9. Škrábance a odřeniny na kožených teniskách maskujete bílým krémem (life-changing vychytávka).

10. A potvrzujeme, že guma nebo nano houbička opravdu zázračně funguje nejen na dětské malůvky po stěnách, ale i na šmouhy na teniskách (a to i na ty od pedálů auta).

Jestli jste po přečtení článku zjistili, že potřebujete ještě doplnit svou sbírku bot o další pár bílých tenisek, tak mrkněte na naši nabídku. Doporučujeme klasiku v podobě Adidas Stan Smith nebo Superstar, Veja, New Balance, Vagabond nebo aktuální hit, švýcarskou značku On. A pokud preferujete originalitu tak by vám neměly uniknout bílé modely tenisek Max Mara, Love Moschino, Patrizia Pepe, Alexander Smith nebo Plein Sport.

A pokud chcete tajný tip tak Adidas Stan Smith by údajně měly zažít comeback pro sezónu 2024/2025 po éře výrazných tenisek, některé zdroje tvrdí, že mají tak nadčasový design, že by měly být základem každého šatníku a že vlastně nikdy z pomyslného teniskového hot listu nezmizely.

 

Přečtěte si další článek